Geweldige 4-daagse tour vanuit El Calafate naar het zuiden van Chili en het nationale park Torres del Paine. Het park bestaat uit bergen, gletsjers, meren en rivieren en werd in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot World Biosphere Reserve. Veel reizigers hebben Torres del Paine het mooiste nationale park van Zuid-Amerika genoemd en het is de populairste wandelbestemming op het continent. Je kunt hier dus prachtige wandelingen gaan maken, of puur genieten van de uitzichten.
Geweldige 4-daagse tour vanuit El Calafate naar het zuiden van Chili en het nationale park Torres del Paine. Het park bestaat uit bergen, gletsjers, meren en rivieren en werd in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot World Biosphere Reserve. Veel reizigers hebben Torres del Paine het mooiste nationale park van Zuid-Amerika genoemd en het is de populairste wandelbestemming op het continent. Je kunt hier dus prachtige wandelingen gaan maken, of puur genieten van de uitzichten.
Deze reis is zorgvuldig door onze reisexperts samengesteld. Het programma kunnen we volledig op jouw reiswensen aanpassen. Enkele dagen langer of korter, extra excursies of een aanpassing in de route? Geen probleem, we regelen het graag voor je!
Dag 1: | El Calafate - Torres del Paine |
Dag 2: | Volle dag trekking in Torres del Paine |
Dag 3: | Torres del Paine – Calafate |
Dag 4: | Calafate |
Vandaag is een zeer vroege start, aangezien we je aanraden om 5.30 uur te starten met je reis van El Calafate naar het zuiden van Chili en het nationale park Torres del Paine.
Het park bestaat uit bergen, gletsjers, meren en rivieren en werd in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot World Biosphere Reserve. Veel reizigers hebben Torres del Paine het mooiste nationale park van Zuid-Amerika genoemd en het is de populairste wandelbestemming op het continent. De reis van El Calafate naar het nationale park Torres del Paine duurt ongeveer 5 uur. Je reist via de verlaten Patagonische steppe naar de grenspost met Chili, ... dus vergeet niet je paspoort mee te nemen! Nadat je je benen hebt gestrekt bij de immigratie, ga je verder door het prachtige zuiden van Chili, waar je bij elke bocht wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten. Bij aankomst in de Torres del Paine (wat blauwe torens betekent in de lokale Tehuelche-taal) zul je snel ervaren waarom het wordt beschouwd als het 8e wereldwonder.
Je kunt dit volgende deel van je roadtrip combineren met een paar wandelingen langs schilderachtige paden en panoramische uitzichtpunten. Rond het middaguur kun je stoppen voor de lunch bij een lokale hosteria waar je wordt omringd door hoge bergen. Als je geluk hebt, kun je tijdens het eten guanaco's, vossen en herten spotten. De plekken en uitzichtpunten waar je stopt zijn erg afhankelijk van het weer. Een aantal tips zijn bijvoorbeeld; het uitkijkpunt bij het meer van Sarmiento de Gamboa of de Azul-lagune die een panoramisch uitzicht op Las Torres biedt met een optionele trektocht van 1 uur naar Sierra Masle, Rio Paine Falls en de Cuernos del Paine.
Het is een volledige dag om van El Calafate naar Torres del Paine te reizen. Na het inchecken in je hotel kun je tijdens het diner de rijke smaken van de Patagonische keuken van Chili proeven.
Tip voor de dag: Het is aan te raden om wat Amerikaanse dollars mee te nemen, aangezien er geen manier is om Chileense peso's tussen de grens en het park te krijgen. De weersomstandigheden kunnen ruw maar ook mooi zijn; zorg ervoor dat je voor beide geschikte kleding meeneemt. De beste tijd om Torres del Paine te bezoeken is van september tot april. Accommodatie op het park is beperkt en heeft een prijskaartje: je kunt ervoor kiezen om te verblijven in een 'refugio', met gedeelde slaapzalen (max. 6) en badkamerfaciliteiten (neem oordopjes en een zaklamp mee), of in een hosteria (privékamers en badkamers).
Vandaag is vrij voor je om te kiezen wat je wilt doen. Natuurlijk raden we je ten zeerste aan om de frisse lucht in te gaan en te gaan wandelen, maar of je nu 's ochtends wakker wordt en een serieuze wandeling gaat maken of het rustig aan doet met een lichte wandeling, dat is helemaal aan jou. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten begeleiden door een gids of gewoon de kaart te bestuderen en op eigen gelegenheid op pad te gaan. Wat je ook kiest, je kunt eigenlijk niet fout gaan! Het nationale park Torres del Paine is adembenemend. Vanaf je accommodatie kun je al genieten van het uitzicht op de beroemde torenachtige bergen van het park.
Als je klaar bent voor de uitdaging, is een van onze favoriete en meest lonende wandelingen naar de basis van de torens. Deze 18 km lange wandeling loopt langs de rivier de Ascencio en gaat door een dicht bos en slingert omhoog tot je aan de voet van de beroemde torens arriveert. Je kunt dan langs hetzelfde pad afdalen naar het startpunt bij Laguna Amarga. Als alternatief kun je een kortere wandeling van 4 km maken naar de Cuernos (Horns) van Torres del Paine, een gemakkelijke en relatief vlakke wandeling van een halve dag. De Horns Viewpoint-route is een in het oog springende icoon van het Nationaal Park met de enorme hoorns van de Paine die je tijdens de hele wandeling vergezellen. Je kunt tijdens de wandeling ook stoppen bij de Salto Grande-waterval en het gletsjerblauwe water bewonderen dat via een 20 meter hoge glijbaan naar beneden valt in het zwembad eronder, dat uiteindelijk uitmondt in Lake Pehoe. Met al die frisse berglucht van Patagonië zal je waarschijnlijk slapen als een roos.
Tip voor de dag: Ga goed uitgerust op pad. Het weer verandert snel in de bergen, dus je wilt goed voorbereid zijn qua kleding.
Vandaag verlaat je Paine en begin je terug te rijden naar El Calafate. Het is een heel eind terug en je steekt de grens weer over, dus we raden je aan om niet te laat te vertrekken. Bij aankomst in Calafate kun je lekker uitrusten.
Na het ontbijt eindigt je tour en kun je door gaan naar je volgende bestemming.
Dag 1: | El Calafate - Torres del Paine |
Dag 2: | Volle dag trekking in Torres del Paine |
Dag 3: | Torres del Paine – Calafate |
Dag 4: | Calafate |
Voor een vakantie in Argentinië heb je met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig, alleen een Nederlands paspoort/Belgisch internationale reispas die na vertrek uit Argentinië nog 6 maanden geldig is. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.
Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit? Dan kunnen er afwijkende bepalingen gelden. Controleer dit altijd zelf even bij het betreffende consulaat.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Argentinië. Wel worden er een aantal inentingen geadviseerd, zoals DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A.
In Argentinië komt geen malaria voor. Wel zijn er muggen die ziektes zoals dengue of zika kunnen overbrengen. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik een muggenwerend middel met DEET. In het noorden kan gele koorts voorkomen. Dit betreft alleen het gebied rond de Iguacu watervallen.
Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
Om toegang te krijgen tot de wandelgebieden in het noordelijke deel van het Glaciers Nationale Park moet je entreegeld betalen voor bezoekers ouder dan 6 jaar. Onderstaande vind je waar je de betaalpost vindt inclusief tot welke paden je vanuit daar toegang hebt:
Om in El Chalten zelf te verblijven hoef je geen entree te betalen. Ook voor paden buiten het nationale park als Glacier Huemul en Glaciar Vespignani hoef je niets te betalen.
Vanwege de enorme oppervlakte van het land, kent Argentinië verschillende klimaatzones. Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond. Dit betekend de jaargetijden precies tegenovergesteld zijn aan die van Nederland.
Het verschil tussen de seizoenen en de betreffende temperatuur wordt groter naarmate je meer richting het zuiden gaat. In het noorden van het land zijn de verschillen tussen de zomer en winter relatief klein.
Afhankelijk van wat je wilt doen zijn de beste reistijden:
In Argentinië is het in de zomer 5 uur en in de winter 4 uur vroeger dan in Nederland.
De munteenheid van Argentinië is de Argentijnse Peso (ARS). Deze munteenheid is erg onstabiel en de koers schommelt dan ook regelmatig. Daarom is het ook niet mogelijk in Nederland of België Argentijnse Peso’s op te nemen of te wisselen. Doe dit meteen bij aankomst op de internationale luchthaven van Buenos Aires tegen een gunstige koers.
Argentinië is een ‘cash' economie. Pin of creditcardbetalingen zijn lang niet zo alom geaccepteerd als in Nederland. In de grote steden en toeristische gebieden zijn er genoeg pinautomaten te vinden, echter betaal je wel hoge transactiekosten voor het gebruik hiervan. In winkels en restaurants, moeten zowel en koper als verkoper, een commissie betalen bij elke pintransactie. Dit is de voornaamste reden je in veel gevallen alleen contant kunt betalen.
‘Solo efectivo’ op een winkelruit of menukaart betekent dat het alleen mogelijk is cash te betalen. Zorg er daarom altijd voor je genoeg contant geld op zak hebt. In Argentinië worden op veel plaatsen ook Euro’s en Amerikaanse Dollars geaccepteerd door de sterke koers hiervan.
Let op dat je bij terugkomst in Nederland niet te veel Peso’s overhoudt. Deze zijn hier dus niet om te wisselen.
De netspanning in Argentinië is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Als je naar Argentinië reist heb je een reisstekker nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
Het is veilig om in Argentinië rond te reizen. Er zijn geen specifieke gebieden die onveilig zijn.
Zoals tijdens elke reis, geldt ook voor dit land het advies, om altijd waakzaam te zijn. Zeker in de grote steden als Buenos Aires, waar zakkenrollers actief zijn. Wij raden je aan om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke bezittingen als portemonnee, paspoort, camera en sieraden. Vooral op drukke pleinen of in de bus en metrostations.
Het internationale netnummer van Argentinië is: 54.
In Argentinië kun je je mobiele telefoon gewoon gebruiken. Echter kunnen de kosten hiervoor ontzettend oplopen. Controleer altijd even bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Een andere optie is om een losse simkaart voor je telefoon ter plaatste te kopen. Deze zijn eenvoudig verkrijgbaar.
In de steden en toeristische gebieden is in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars goede Wi-Fi beschikbaar. In de afgelegen gebieden en/of natuurparken is het bereik niet altijd even goed, houdt hier rekening mee.
Het is in Argentinië gebruikelijk om fooi te geven. Voor de service in een bar of restaurant is dat 10% tot 15%. Let op dit soms op de rekening al in begrepen is als 'propina'. Verwar dit niet met 'cubierto' dat ook op de rekening kan staan voor het gebruik van de tafel. Dit is geen fooi!
Voor gidsen in nationale parken gelden andere richtlijnen en ook hotelpersoneel verwacht een fooi.
Taxichauffeurs verwachten geen fooi als je vooraf een prijs met ze hebt afgesproken. Reis je met de meter, dan kun je de prijs naar boven afronden.
Argentinië kent maar liefst 17 nationale feest- en herdenkingsdagen. Op deze officiële dagen kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn en is het soms lastiger reizen. Het is echter wel een unieke belevenis om zo’n dag mee te vieren met de lokale bevolking.
Argentijnen houden van hun feesten en festivals. Net als in buurland Brazilië, wordt ook in Argentinië het carnaval uitbundig gevierd. Dit kun je overal in de steden meemaken, maar in Gualeguaychu vind je het grootste en meest uitbundige Argentijnse carnaval. Carnaval vindt meestal plaats rond eind februari.
De veelal katholieke feestdagen: Pasen, Kerst en Pinksteren die wij hier kennen zijn ook in Argentinië nationale feestdagen.
Andere belangrijke nationale dagen zijn:
Zelf rijden met een huurauto is een veilige en leuke manier om dit land te ontdekken. In Argentinië rijdt men rechts net als in Nederland. Ook zijn de verkeersregels in grote lijnen gelijk met die van ons.
In de grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld en kun je met de bus of metro vrijwel overal komen. Ook Uber rijd in verschillende steden.
Om grote afstanden te overbruggen kun je ervoor kiezen een binnenlandse vlucht te nemen.
Zorg er altijd voor, de SD-kaart van je camera of telefoon, voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's die je tijdens je vakantie in Argentinië maakt op te kunnen slaan. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaart kopen.
Bijna overal mag je fotograferen en filmen. Als het niet mag of wanneer je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst even toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
Drones zijn toegestaan in Argentinië, registratie is wel verplicht.
* Exclusief reserveringskosten van € 15 p.p. (minimum € 30)
* Exclusief calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking