Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Op zoek naar De Big Five in Afrika

Gepubliceerd: 21/08/2024

De Big Five

Wil jij oog in oog staan met de meest indrukwekkende dieren van Afrika? De Big Five is een term die elke safariliefhebber kent, maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? En waar maak je de grootste kans om deze iconische dieren te spotten? In dit blog duiken we in de wereld van de Big Five en nemen we je mee naar de beste bestemmingen om deze wilde dieren te bewonderen.

Wat is de Big Five?

De term "Big Five" is onlosmakelijk verbonden met safari's in Afrika. Maar wat houdt deze term precies in? Oorspronkelijk was de Big Five een lijst samengesteld door grootwildjagers, die deze vijf dieren als de meest uitdagende en gevaarlijke prooien beschouwden. In tegenstelling tot wat de term doet vermoeden gaat het dus niet zozeer om de grootte van het dier maar eerder op het gevaar en de uitdagingen die het met zich meebracht om ze te jagen. Hoewel de term oorspronkelijk een negatieve connotatie had, wordt de Big Five tegenwoordig vooral geassocieerd met de schoonheid en diversiteit van de Afrikaanse natuur. Het spotten van deze vijf dieren is voor veel safariliefhebbers een onvergetelijke ervaring.

Welke dieren behoren tot de Big Five?

Leeuw

De leeuw, met zijn gouden manen en gespierde lichaam, is een van de meest geliefde dieren om te spotten tijdens een safari op zoek naar de Big Five. De majestueuze roofdieren leven als enige katachtige in een troep, ook wel bekend als ‘pride’. Deze troep bestaat meestal uit een aantal verwante leeuwinnen, hun jongen en één of meerdere mannetjes. De leeuwinnen jagen samen en zorgen samen voor de welpen. Deze hechte band maakt het leven in de wildernis een stuk makkelijker. De mannetjes, met hun indrukwekkende manen, beschermen het territorium en paren met de vrouwtjes.

Leeuwen zijn meesterlijke jagers die met gemak prooien vangen die veel groter zijn dan zijzelf. De favoriete prooien zijn gazelles, zebra’s, impala’s en gnoes. Hoewel de mannetjes er indrukwekkend uitzien, zijn het dus vooral de leeuwinnen die de jacht uitvoeren. Ze werken samen om hun prooi te besluipen en te overmeesteren. Na een geslaagde jacht rusten de leeuwen vaak vele uren uit om de energie aan te vullen die ze tijdens de jacht hebben verbruikt.

Olifant

De Afrikaanse olifant, het grootste landzoogdier ter wereld, is niet alleen indrukwekkend door zijn omvang maar ook door zijn sociale karakter. Kuddes olifanten, geleid door een ervaren ‘matriarch’ bestaan uit hechte familieverbanden. Ze verzorgen elkaar, troosten elkaar bij verlies en communiceren op een manier die we nog steeds niet volledig begrijpen. Deze intelligente reuzen gebruiken lage frequenties om over grote afstanden met elkaar te praten.

Mannelijke olifanten leven vaak solitair of in kleine groepen. Hoewel ze minder hechte banden hebben dan vrouwtjes, spelen ze een belangrijke rol in de voortplanting.

Met hun enorme gestalte, lange slagtanden en wapperende oren zijn Afrikaanse olifanten onmiskenbaar. Om hun enorme lichaam te onderhouden, hebben ze dagelijks grote hoeveelheden voedsel en water nodig. Hun dieet bestaat voornamelijk uit planten, zoals grassen, bladeren en boomschors. Omdat ze zo veel eten, kunnen olifanten wel 7000 kilogram wegen.

Om af te koelen wapperen ze met hun grote oren, die net als een soort radiator werken. Zwangere olifanten dragen hun kalf maar liefst 22 maanden uit, een van de langste draagtijden van alle zoogdieren.

Neushoorn

Van alle grote landdieren in Afrika heeft de neushoorn ongetwijfeld het meest prehistorische uiterlijk. Deze reusachtige vegetariërs zijn ronduit indrukwekkend en na de olifant het grootste landdier van het continent. De neushoorns in Afrika zijn vooral grazers; ze eten met name stevig gras of takjes.

Er zijn twee soorten neushoorns in Afrika die tot de Big Five behoren: de grotere en rustigere witte- of breedlip neushoorn en de kleinere en meer agressieve zwarte- of puntlip neushoorn.

Neushoorns hebben twee hoorns en een dikke huid van 2,5 cm. Ze hebben zeer slecht zicht, maar een uitstekend gehoor. Aan elke poot hebben zij drie hoeven. De voetafdruk in de grond lijkt dan ook op een klaverblad.

Helaas worden deze majestueuze dieren bedreigd door stroperij en habitatverlies.

Buffel

De Afrikaanse buffel, ook wel bekend als de Kaapse buffel, is een massief dier met grote, gekromde hoorns dat een soort helm vormt. Buffels zijn sociale dieren en leven samen in een kudde, onderling zijn ze buitengewoon solidair. Als ze worden belaagd vormen de volwassen dieren een onneembare muur voor de kalveren. Ze staan bekend om hun onvoorspelbaarheid en zijn vaak te vinden in kuddes op de Afrikaanse vlakte.



Luipaard

De meest schuwe en zeldzame van de Big Five, is een meesterlijke jager die bekend staat om zijn vaardigheid om zich in het verborgene te bewegen. Met zijn prachtige gevlekte vacht en gespierde lichaam sluipt hij onopgemerkt door de savanne. In tegenstelling tot de cheetah, die vooral op snelheid vertrouwt, is de luipaard een geduldige jager die zijn prooi vanuit een versteking bespiedt. Eenmaal dichtbij, valt hij met een flits aan.

Veel reizigers hebben in eerste instantie moeite met het uit elkaar houden van cheeta’s en luipaarden maar er is wel degelijk verschil. Een kenmerk dat de luipaard onderscheidt van de cheetah, is zijn vermogen om bomen te beklimmen. Dankzij zijn scherpe klauwen kan hij moeiteloos in de toppen van bomen klimmen, waar hij zijn prooi in veiligheid brengt voor andere roofdieren. Hier rust hij ook graag uit, goed gecamoufleerd tussen het gebladerte. Je kunt een luipaard herkennen aan zijn grotere, meer rozetvormige vlekken en het ontbreken van de zwarte strepen onder de ogen die kenmerkend zijn voor de cheetah.

 

Waar spot je de Big 5

De Big Five kan in verschillende Afrikaanse landen worden gesport. Hoewel elke bestemming unieke safari-ervaringen biedt, zijn er enkele landen en gebieden die er bovenuit steken. In principe kan je bij al deze bestemmingen uitstekende safari’s maken. Ontdek hieronder de beste plekken om de big five te spotten.

  • Tanzania

Tanzania is een paradijs voor safariliefhebbers. De Serengeti, wereldberoemd om de jaarlijkse wildebeestmigratie, is een must-visit voor iedereen die de Big Five wil spotten. Miljoenen gnoes, zebra's en gazelles trekken door dit uitgestrekte gebied op zoek naar voedsel en water. Naast de Serengeti is er ook de Ngorongoro krater, een gigantische caldera waar een unieke mix van dieren leeft, waaronder leeuwen, neushoorns en olifanten.

  • Kenia

Een safari in Kenia is niet compleet zonder de Masai Mara. De Masai Mara in Kenia wordt beschouwd als één van de beste plekken om safari’s te maken. Deze uitgestrekte savanne, bekend om zijn overvloed aan wilde dieren, is net als in Tanzania het toneel van de jaarlijkse wildebeestmigratie. Aangezien ‘de grote trek’ van de Serengeti naar de Masai Mara plaatsvindt, gebeurt dit ook andersom. De dieren moeten opnieuw op zoek naar vers voedsel aan de andere kant van de Mara rivier.

Combineer je bezoek aan de Masai Mara met een trip naar het Amboseli National Park, waar je oog in oog kunt staan met olifanten tegen de achtergrond van de majestueuze Kilimanjaro.

  • Namibië

Namibië is één van de mooiste landen van Afrika dankzij de vele diersoorten en de unieke natuurpracht. Etosha National Park, met zijn uitgestrekte vlaktes en talloze waterholes, is één van de beste plekken ter wereld om wilde dieren te spotten. Hier kun je de Big Five, waaronder de zeldzame zwarte neushoorn, in hun natuurlijke habitat bewonderen. Daarnaast leven er talloze andere dieren, zoals giraffen, zebra's, gemsbokken en antilopen. Bij de waterholes kun je urenlang genieten van het levendige spektakel terwijl dieren komen drinken.

  • Zuid-Afrika

Op safari in Zuid-Afrika ervaar je één van de meest veelzijdige en toegankelijke safari-avonturen ter wereld. Het Kruger National Park, één van de grootste en oudste natuurreservaten in Afrika, is een paradijs voor wildliefhebbers. Hier kun je de Big Five en talloze andere dieren in hun natuurlijke habitat bewonderen. De privéreservaten, gelegen aan de rand van het Kruger Park, bieden een meer exclusieve safari-ervaring met minder bezoekers. Daarnaast is er het Addo Elephant National Park, waar je grote kuddes olifanten kunt spotten.

  • Botswana

Botswana is een droombestemming voor safariliefhebbers. De Okavango Delta, een uniek delta-systeem in de Kalahariwoestijn, biedt een oase voor wildlife. Hier kun je met een mokoro (traditionele kano) door de kanalen varen en genieten van de prachtige natuur. In het Chobe National Park kun je grote kuddes olifanten bewonderen en de Big Five spotten, waaronder leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels. Naast de Big Five zijn er talloze andere dieren te zien, zoals giraffen, zebra's en verschillende antilopensoorten.

  • Bonustip: Uganda

Uganda is een land van contrasten: van de uitgestrekte savannes tot de dichte regenwouden. In Bwindi Impenetrable National Park kun je een unieke ervaring beleven: een ontmoeting met de berggorilla's. Uganda is het enige land ter wereld waar je de 'Big Seven' kunt spotten: leeuw, luipaard, neushoorn, olifant, buffel, chimpansee en berggorilla.

De Big five zelf ontmoeten

Wil jij nu na het lezen van dit blog zelf de Big five gaan zien? Bekijk ons complete aanbod met Safari rondreizen of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan. Wij helpen je graag om jouw droomreis op maat samen te stellen. Heb je al een safari op de planning staan? Bekijk dan onze tips voor als je op safari gaat.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Hong Kong

Ontdek Hongkong tijdens een Stopover

Gepubliceerd: 29/08/2024
72 uur in Hongkong De bruisende wereldstad van Azië, biedt...
Lees meer

Op zoek naar De Big Five in Afrika

Gepubliceerd: 21/08/2024
De Big Five Wil jij oog in oog staan met...
Lees meer
zuid-afrika-Riebeek-Kasteel-swartland-west-kaap

Riebeek-Kasteel: Charme in de Kaapse Wijnlanden

Gepubliceerd: 07/06/2024
Riebeek-Kasteel, gelegen in de idyllische Riebeek Vallei op 80 kilometer...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Chimpansee in Kibale National Park in Uganda
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 9
Best Deal Uganda Individuele rondreis incl. vlucht
  • Chimpansee tracking in Kibale National Park
  • Boot Safari in Queen Elizabeth National Park
  • Bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park
Leewen in Zuid Afrika
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Best Deal Zuid-Afrikaanse Pracht Fly Drive Zuid-Afrika
  • Kruger Park
  • Authentiek Swaziland
  • De ruige schoonheid van de Drakensbergen
Tafelberg in Kaapstad
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Zuid-Afrika en Swaziland Fly Drive Zuid-Afrika
  • Bezoek aan Kruger en Timbavati voor een ultieme safari ervaring
  • Tuinroute en wijnregio van Route 62
  • Kaapstad

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding