Reizen is een fantastische manier om de wereld te ontdekken, nieuwe culturen te ervaren en onvergetelijke herinneringen te creëren. Maar laten we eerlijk zijn, reizen heeft ook een impact op het milieu. Gelukkig kunnen we als reizigers ook zelf stappen ondernemen om onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen en duurzamer te reizen. In dit blog delen we een aantal waardevolle tips die je kunt volgen om jouw reis duurzamer te maken.
Wat jij kunt doen om duurzamer te reizen
-
CO2-uitstoot en vliegen
Ook jij kunt met wat (kleine) aanpassingen al het verschil maken. Wist je dat ongeveer 90% van de CO2-uitstoot van een vakantie komt van de vliegreis? Bedenk je bij het plannen van je verre reis, dat een directe vlucht met een nieuw vliegtuig resulteert in circa 50% minder CO2-uitstoot. Daarbij scheelt het je ook nog eens uren overstaptijd. Ook kun je de CO2 die ‘jij’ uitstoot vaak compenseren bij jouw vliegmaatschappij. Hiermee worden nieuwe bossen aangeplant of goede doelen gesteund.
-
Voor vertrek
Verklein je footprint ook door niet te veel spullen mee te nemen. Vaak draag je maar de helft van je kleding. En wasmachines/was services bestaan (bijna) overal. En is het eindelijk zo ver om richting de luchthaven te gaan? Neem dan het openbaar vervoer.
Extra tip: Vergeet niet om thuis alle stekkers uit de stopcontacten te trekken en zorg dat de thermostaat op maximaal 15 graden staat ingesteld. |
-
Tijdens je reis
Duurzaam op vakantie? Is dat nog wel leuk? Natuurlijk kun je genieten van je vakantie en daarbij rekening houden met de omgeving. Het zit hem vaak in de kleine dingen waar jij je even bewust van moet worden.
Wees zuinig met energie en water
Ga bijvoorbeeld niet langer douchen dan thuis, omdat je nu op vakantie bent. En gebruik je handdoek nog een keer. Je komt schoon uit de douche dus dat zou geen probleem hoeven te zijn. Verlaat je de kamer? Denk er dan aan om de airco uit te zetten. Als je terugkomt en je zet de airco weer aan dan is je kamer binnen een mum van tijd weer lekker koel.
Extra tip: Zet je telefoon op vliegtuigstand. Zo gaat de batterijduur veel langer mee en hoef je deze dus minder vaak op te laden |
Beperk (plastic) afval
Het verminderen van het gebruik van plastic is in Nederland al redelijk goed ‘ingeburgerd’. Dit blijkt echter op veel vakantiebestemmingen nog niet zo vanzelfsprekend. Neem dus zelf een tas mee voor als je boodschappen gaat doen en gebruik een navulbare waterfles. In veel hotels staan tegenwoordig apparaten waar je veilig drinkwater kunt tappen.
Ten slotte; al lijkt deze overbodig. Gooi geen afval op straat. Ook al zie je het de locals wel doen. Geef dan maar het goede voorbeeld. Wie weet maakt het hen ook bewuster.
Eet lokaal en bewust
Een van de leukste aspecten aan een ander land leren kennen, is genieten van het lokale eten en drinken. Sla de fancy koffie- en eettentjes ook een keer over en drink eens een koffie of sapje bij dat ene kleine, minder hippe kioskje van de vrouw op de hoek. Of eet een lekkere verse maaltijd ‘op straat’. Geef als je tevreden bent een kleine fooi. Ze zijn jou heel dankbaar, zeker na de moeilijke COVID-periode.
Respecteer de lokale cultuur en tradities
Het leuke van reizen is dat je in contact komt met andere culturen en gewoonten. Jij bent te gast in een ander land, dus het is logisch dat jij je dan zoveel mogelijk gedraagt naar de waarden en normen die daar gelden. Bedek bijvoorbeeld blote schouders en knieën bij een tempelbezoek.
En wil je een foto maken van een local? Vraag dan even om toestemming. Wel zo netjes. Vaak vinden ze het heel leuk om die foto op het scherm terug te zien.
Koop lokale producten tegen een eerlijke prijs
Koop je graag een souvenir als aandenken aan je reis? Koop dan geen massaproduct, maar koop lokaal en tegen een eerlijke prijs. Afdingen mag, maar beledigen niet.
Extra tip: koop geen souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten. Bij twijfel, niet doen! |
Dieren en kinderen
Hoe leuk ze ook zijn, bedenk je altijd het volgende. Voor wat betreft de dieren: ga niet naar shows waar dieren in gevangenschap worden gebruikt om mensen te entertainen. Denk aan dieren die trucjes doen of olifantenritjes. Maar ga ook niet op de foto met wilde dieren of zwemmen met dolfijnen (mits ze vrij zijn om te gaan waar ze willen). Kom ook niet te dicht in de buurt van wilde dieren. Je weet tenslotte nooit hoe ze reageren.
En voor wat betreft de kinderen: deel geen spullen uit zoals ballonnen en pennen. Je kunt beter een lokaal schooltje steunen zodat zij zoveel mogelijk kinderen onderwijs kunnen bieden. Koop ook geen artikelen van kinderen. Op deze manier werk je mee aan kinderarbeid. En mocht je helaas getuige (denken) te zijn van kindermisbruik, op welke manier dan ook, meld dit dan via de website van Defense for Children: www.dontlookaway.nl.
Oxybenzone. Oxy wat?
Er verdwijnt elk jaar tonnen aan zonnebrandcrème in de oceaan. Gebruik dus een zonnebrandcrème zonder oxybenzone. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat het koraal minder groeit, maar ook dat het de herstelcapaciteit aantast wat tot gevolg heeft dat het koraal verbleekt en uiteindelijk sterft. Rust tijdens het snorkelen of duiken ook nooit uit door even op het koraal te gaan staan en raak het koraal ook niet aan met je handen.
Extra tip: reis minder vaak, maar langer |
333travel is zich bewust van de impact die reizen met zich mee kan brenge en we zetten ons volledig in om een duurzamere reisorganisatie te zijn. Ons doel is om jullie te inspireren om ook een stapje verder te gaan en met reizen een positieve en duurzame impact te creëren. Help jij ons mee om dit te realiseren? Meer info over 333travel en verantwoord reizen.