Eten en drinken in Sri Lanka
De Sri Lankaanse keuken is kleurrijk, smaakvol en vers. Het is een mix van lokale producten met specerijen die door de eeuwen heen naar het eiland zijn gebracht door Arabieren, Maleisiërs, Portugezen, Engelsen en Nederlanders. In dit blog krijg je een indruk van de enorm veelzijdige keuken als het gaat om eten en drinken in Sri Lanka.
Rijst & Curry
Rijst met curry is de favoriete maaltijd van het land. Bovendien is een curry in Sri Lanka niet één gerecht, maar een hele tafel vol met bakjes met allerlei lekkernijen. Stukjes vlees, kip, garnalen en vis, maar ook eieren en vooral veel groenten, zoals aubergine en kool. Dit allemaal gekookt in een smaakvolle currysaus. Je likt je vingers erbij af.
Een traditionele currysaus is bereid met kokosmelk, chilipepers, curry bladeren, kaneel en knoflook. Dit alles wordt geserveerd met gele of witte rijst. De tafel staat dan ook direct vol als je in Sri Lanka een maaltijd besteld. Elk gerecht is een smaaksensatie.
Op verschillende plekken kun je een kookles nemen, zodat je de smaken van Sri Lanka naar huis kunt halen. Zelf heb ik dit gedaan in Ella. Ik reisde af naar een klein jungledorp en leerde in een specerijentuin een aantal curry's maken. Na het kokkerellen mag je de curry's proeven en deze waren voortreffelijk. Een mooi omgeving en heerlijk eten, dat is voor mij vakantie.
Wil je ook een kookles in Sri Lanka doen? Bekijk onze excursie.
Vis en zeevruchten
Vanzelfsprekend is het aanbod aan zeevruchten en vis erg groot, omdat het land omringd is door de Indische Oceaan. Zo kun je er overheerlijk kreeft, krab en jumbo-garnalen eten.
Roti & Naan
Roti is een soort brood met een botersmaak, doordat het op een hete plaat wordt gebakken. Het wordt als ontbijt, lunch en als snack gegeten in Sri Lanka. Als topping wordt er groente, ei en/of vlees bij gegeten. Ook heerlijk om het in kokosmelk met curry te dippen.
Naan, soms ook paratha genoemd, is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. Het wordt meestal gebakken in een kleioven of op een licht bolvormig ijzeren rooster. Naan is knapperiger van structuur dan roti en ook zeer lekker.
Dhal
Ook als je vegetarisch bent kun je in Sri Lanka heerlijk eten. Dhal is enorm populair in Sri Lanka en een prima vervanger voor vlees. Het bestaat uit linzen in een stoofpot met kruiden en kokosmelk. Hier wordt meestal rijst bij gegeten in combinatie met andere groentecurry’s.
Streetfood in Sri Lanka
Eten is in Sri Lanka, net zoals in de meeste Aziatische landen, een belangrijk onderdeel van de dag. De Sri Lankaanse keuken is kruidig en uitgebreid en bevat ook verschillende overheerlijke snacks die vaak bij kleine eetstalletjes worden verkocht. Vooral aan de lange, iconische boulevard van Colombo kun je heerlijk snacken.
Hier komt het pas 's avonds tot leven en zie je families en vrienden flaneren. Al wandelend bereik je het eerste eetstalletje. Je proeft hier de beroemde, krokante en kruidige garnalencake. Het volgende eetstalletje is bekend om de traditionele augurkensalade Achcharu en in een tentje verderop wordt er Ulundhu Vadai geserveerd. Dit is een gefrituurde lekkernijgemaakt van dhal met een kruidenmelange.
Laat je verrassen door de heerlijke verfijnde smaak. Als je in Colombo Tandoori Chicken wil eten, dan ga je naar Nana. Je krijgt het nergens anders zo lekker als hier.
Maar de meest geliefde snack is de hopper. De egg hopper is een spiegelei geserveerd op de bodem van een dunne, komvormige crêpe. In Sri Lanka vind je de hopper overal. Het gerecht staat niet alleen 's ochtends als ontbijt, maar ook 's avonds tijdens het diner op het menu.
Ceylon thee
De Engelsen legden theeplantages aan in India en op Ceylon, het huidige Sri Lanka. Maar de geschiedenis van de wereldberoemde Ceylonthee begint met koffie. De theestruik werd pas in de jaren zestig van de 19e eeuw in Sri Lanka geïntroduceerd, nadat de uitgestrekte koffieplantages op het eiland door een plantenziekte waren vernietigd.
De Britse kolonisten gingen daarom theestruiken uit India importeren, die het in het koele, vochtige klimaat van het centrale heuvelland van Sri Lanka boven verwachting goed bleken te doen.
Het succes van het nieuwe handelsgewas was zo groot dat Britse kolonisten, die met het ‘groene goud’ heel rijk hoopten te worden, in razendsnel tempo uitgestrekte gebieden in het heuvelland gingen ontbossen. Binnen twintig jaar had de dichte jungle van centraal-Sri Lanka plaatsgemaakt voor de eindeloze theeplantages, die nog steeds kenmerkend zijn voor de regio rondom Nuwara Eliya. In het plaatsje zelf zie je ook nog steeds de kenmerken van een Brits verleden en wordt ook het Klein Engeland van Sri Lanka genoemd. Zo is de bouwstijl vaak Victoriaans en is een High Tea populair.
Ook al heet Ceylon sinds 1972 Sri Lanka, toch wordt in de theewereld nog steeds gesproken over Ceylonthee, omdat het een echte merknaam is geworden.
Mango Saffraan Lassie
Je kunt tijdens je rondreis door Sri Lanka één drankje niet overslaan, de Mango Lassie. Lassi is een traditionele drank uit Sri Lanka en India en wordt meestal gemaakt van yoghurt, water en kruiden, zoals geroosterde komijn of saffraan. Er zijn vele versies mogelijk. Het zijn echter de fruitversies die het populairst zijn geworden. In Zuid-India en Sri Lanka komen mango's het meest voor. Het effect is heerlijk en verfrissend.
Naast het feit dat Sri Lanka een prachtig tropisch eiland is met schitterende stranden, een mooi en gevarieerd binnenland en een gastvrije cultuur, kun je er dus ook op culinair gebied volop genieten!
Zelf de smaak van Sri Lanka ervaren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Sri Lanka of vraag een reisvoorstel op maat aan. |