Denk je aan Egypte, dan zie je automatisch het beeld van de iconische piramides voor je. De karakteristieke bouwwerken torenen boven de woestijn uit en vormen voor menigeen de belangrijkste bezienswaardigheid van het land. Met name de Piramide van Cheops, de grootste piramide, heeft de tand des tijds wonderbaarlijk goed doorstaan en behoort daardoor al jaar en dag tot één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Het is fascinerend hoe nietig je je voelt als je aan de voet staat van deze indrukwekkende overblijfselen uit het Oude Rijk van Egypte van 4500 jaar geleden. We vertellen je er graag meer over!
Cairo en Gizeh
De moderne en bedrijvige hoofdstad Cairo strekt zich uit aan de oostoever van de Nijl, in het noorden van Egypte. Aan de westelijke over van de Nijl vind je Gizeh, ook wel Giza genoemd. Hier vind je direct naast de stad de beroemdste schatten van het Oude Egypte; de piramides, gebouwd als graftombes voor de farao’s en hun koninklijke familieleden. De Egyptenaren bouwden ze aan de westelijke oever omdat de zon in het westen ondergaat en zij geloofden dat de doden daar naar de onderwereld reisden. Vanuit hartje Cairo is het ongeveer een half uur rijden naar Gizeh, al is de verwachting dat dit in de toekomst meer tijd in beslag zal nemen vanwege de ontwikkelingen die in en om deze stad plaatsvinden. Meestal wordt gerefereerd aan één grote stad, Cairo, met Gizeh als de wijk waar de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden zich bevinden. Maar in feite zijn het twee aan elkaar gegroeide steden aan weerszijden van de Nijl.
De Piramides van Gizeh
Voordat je aankomt bij het archeologisch park vang je af en toe al een glimp op van de top van één van de grote piramides. Naarmate je dichterbij komt besef je je opeens dat het er meer zijn. Behalve de drie grote piramides zijn er ook nog drie kleinere piramides naast gebouwd. Samen vormen ze een fotogeniek geheel. De drie grote piramides zijn de Piramide van Cheops, die ook wel de Grote Piramide wordt genoemd, de Piramide van Chefren en de Piramide van Mycerinus. Ze zijn gebouwd als grafmonumenten voor de farao’s uit het Oude Egypte die regeerden tussen 2613 en 2494 voor Christus. De kleinere piramides zijn grafmonumenten voor de koninginnen en hoge functionarissen uit dezelfde tijd.
Vanaf het hoogste uitkijkpunt naast de piramides kun je in zuidelijke richting in de verte nog een drietal piramides spotten. Dit zijn de minder bekende Piramide van Djoser in Saqqara, de Rode Piramide en Geknikte Piramide in Dahshur. Deze behoren ook tot Gizeh.
In totaal zijn er zelfs zo’n 130 piramides in Egypte te vinden, waarvan de meesten ten zuiden van Cairo. Slechts weinig zijn zo mooi bewaard gebleven als die van Gizeh.
Symbool van het Oude Egypte: de Piramide van Cheops
De Piramide van Cheops is de bekendste piramide omdat het de grootste ter wereld is en één van de oudste bouwwerken. Het is het enige overgebleven bouwwerk van de zeven wereldwonderen uit de oudheid en dat draagt uiteraard bij aan het mysterie rondom dit iconische bouwwerk. De piramide is gebouwd in opdracht van de farao met dezelfde naam als grafmonument, om hem te beschermen in het hiernamaals. Het duurde ongeveer 20 jaar om het te bouwen en bestaat uit ruim 2,3 miljoen blokken kalksteen die per stuk minstens twee ton wegen. Naar schatting waren er 100.000 werkers bij het project betrokken, dat omstreeks 2560 voor Christus werd afgerond. Al met al een ongelooflijke prestatie als je denkt aan de primitieve technologieën van 4500 jaar geleden. Overigens is de Piramide van Cheops niet de oudste piramide, die eer komt toe aan de trapvormige Piramide van Djoser in Saqqara, die ongeveer 70 jaar eerder werd gebouwd.
Met een hoogte van 139 meter is de Piramide van Cheops al erg imposant. Ooit was dit zelfs 147 meter, maar het buitenste omhulsel van kalksteen is in de loop der jaren verdwenen als gevolg van aardbevingen, erosie en verwijdering voor gebruik bij andere bouwwerken. Bij de Piramide van Chefren, nu 136 meter hoog, is op de top nog een stukje van het oorspronkelijke omhulsel te zien. De Piramide van Mycerinus is 61 meter hoog.
De Koningskamer van Cheops
Aangezien het gebruikelijk was dat de farao’s met een enorme schat van goud, juwelen, beeldjes, amuletten en andere rijkdommen werden begraven, lagen er altijd plunderaars op de loer. Er was heel wat vernuft voor nodig om toegang te krijgen tot de schatkamer, want er werden valstrikken, geheime kamers en complexe doolhoven van valse gangen en kamers gebouwd om hen te slim af te zijn. Helaas zijn veruit de meeste grafmonumenten uit de Egyptische oudheid toch geplunderd en van de Piramides van Gizeh wordt gedacht dat ze al binnen 500 jaar na voltooiing waren leeggeroofd. Ondanks dat geeft het bekijken van de binnenkant van de piramides een uniek inkijkje in de fascinerende bouw van deze indrukwekkende monumenten. Je krijgt vooral heel veel waardering voor de inzet die de bouwers hebben moeten leveren. Je beklimt lange, smalle, steile gangen met lage plafonds en ongelijke treden.
Bij de Piramide van Cheops eindig je na een pittige klimtocht bij de Koningskamer, een ruimte met een grote stenen sarcofaag. Onderweg passeer je uitgehakte holtes, hoge wanden van enorme stukken steen en gangen en trappen waar je als toerist geen toegang toe hebt. Als je de Koningskamer hebt bereikt bevind je je ongeveer halverwege in de piramide.
Wie weet hoe deze excursie er over een paar jaar uit zal zien; er wordt nog steeds onderzoek gedaan en in maart 2023 is zelfs een 10 meter lange gang ontdekt door archeologen.
De meeste piramides van Gizeh zijn van binnen te bekijken. Een bezoek aan de Koningskamer van Chefren is ongeveer gelijk aan die van Cheops, maar het interieur van de piramide van Mykerinos is veel eenvoudiger en minder interessant. Als je de drukte enigszins wilt vermijden, dan kan het lonen om de piramides bij Dahshur te bezoeken. Ben je van plan om een piramide van binnen te bekijken, regel dit dan direct bij boeking, of voorafgaand aan het betreden van het complex. Eenmaal binnen kun je geen kaartje meer kopen.
De schatten van de farao’s
Veruit de meeste schatten van de farao’s zijn verloren gegaan door plunderaars die vooral uit waren op de objecten die geld waard waren, zoals gouden of ivoren beelden, sieraden, rijkelijk versierde amuletten en prachtig bewerkte wapens of gravures. Vaak beschadigden zij daarbij in hun haast de muren en gangen, die kleurrijk beschilderd waren en unieke inscripties bevatten, en alledaagse gebruiksvoorwerpen die voor hen minder van belang waren.
De grafschatten bestonden uit een veel breder scala aan waardevolle voorwerpen, omdat ze bedoeld waren om de farao te voorzien van alles wat hij nodig had in het hiernamaals. Toen het graf van Toetanchamon in 1922 werd ontdekt door Howard Carter was dit een zeer unieke en belangrijke vondst omdat deze niet was geplunderd. Behalve de rijke schatten vond zijn team ook kamers vol alledaagse voorwerpen zoals: kruiken met eten en drinken, kleding, tafels en stoelen. Hierdoor hebben we een veel beter beeld gekregen van het leven van een farao in die tijd.
Om een goed idee te krijgen van de grafschat van Cheops is het zeker de moeite waard om de grafschat van Toetanchamon te bekijken in het Egyptisch Museum.
Schip van de woestijn bij Gizeh
Toen de piramides werden gebouwd was de Nijl veel dichterbij, zodat schepen de grote steenblokken en andere materialen over het water konden vervoeren vanaf de steengroeven. Door het rulle zand van de woestijn was het noodzakelijk een zo kort mogelijke afstand af te leggen tussen de schepen en de bouwplaatsen.
Tegenwoordig associëren we de term ‘schip van de woestijn’ met kamelen en daar zijn er flink wat van in Gizeh. Als je vanaf de uitzichtpunten naar de piramides bekijkt hoor je het gebrul van de dieren aan alle kanten om je heen en ze vormen een kleurrijk schouwspel met hun knalrode kleedjes, terwijl ze in kolonne langs de piramides worden geleid. Je kunt ter plaatse bepalen of je ook een kamelenrit wil maken of ze liever van een afstandje fotografeert.
De Sfinx van Gizeh
Bezoek je de Piramides van Gizeh? Dan bezichtig je waarschijnlijk ook de enorme Sfinx van Gizeh, die voor de Piramide van Cheops staat. In het Oude Egypte was een sfinx een mythologisch wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens, die de ingangen van tempels en piramides bewaakte. De Sfinx van Gizeh is in ongeveer dezelfde tijd gebouwd als de Piramides van Gizeh en is ondanks het beschadigde gezicht een imposant bouwwerk. Het beeld is 20 meter hoog en 73 meter lang en heeft het gezicht van een farao. Welke farao is niet duidelijk, al wordt er vaak gedacht dat het om farao Cheops gaat. Het is hoe dan ook een bijzondere ervaring om de sfinx en de piramides te aanschouwen.
Ook een rondreis maken door het land van piramides en farao’s? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Egypte of vraag een reisvoorstel op maat aan. |