Er is maar één campermaatschappij in Cuba. Het is nog niet de populairste manier van reizen in Cuba, maar in het hoogseizoen is er dus ook niet een grote beschikbaarheid. Voor een goede beschikbaarheid van de campers, vooral in het hoogseizoen, is het dus zaak om zo vroeg mogelijk te boeken.
Met een camper rijd je minder hard dan met een auto. Bovendien zijn de wegen in Cuba niet overal van even goede kwaliteit en je rijdt niet over snelwegen zoals we die in Nederland kennen. Je zult dus langer over afstanden doen en bovendien wil je ook genoeg tijd hebben om leuke stops onderweg te maken.
Een goed gemiddelde om aan te houden is 250 kilometer per dag. Hier doe je circa 4-5 uur over. Natuurlijk zul je op sommige dagen een langere afstand afleggen om van A naar B te komen, maar je kunt de dag(en) erna dan meer rust inbouwen om de omgeving te verkennen.
Nee. Bij het ophalen van de camper ontvang je vouchers voor elke nacht van je camperreis. Deze gebruik je bij de officiële parkeergelegenheden en campings als betaalmiddel voor de overnachtingen. De vaste prijs per camper per nacht bedraagt USD 30. Bij aankomst en vertrek moet het voucher afgetekend worden door een medewerker van de locatie. Alle vouchers bewaar je en lever je in bij het inleveren van de camper op de laatste dag. Je rekent deze daar vervolgens af met je borg of met contant geld.
In Cuba zijn er slechts twee campertypes. Beide zijn even groot, maar verschillen qua indeling. De ene is geschikt voor maximaal 4 personen en de andere geschikt voor maximaal 4 volwassenen en 2 kinderen.
Je kunt niet zelf het campertype kiezen. De campermaatschappij werkt op basis van Run of Fleet, wat wil zeggen dat zij een camper aan je toewijzen. Hierbij wordt met name naar de grootte van je reisgezelschap gekeken.
Let op dat de bagageruimte in de camper beperkt is. Daarom wordt geadviseerd om te reizen met zachte koffers of liever nog met weekendtassen of backpacks. Deze zijn makkelijker op te bergen dan harde koffers.
Een camper is ondanks zijn grootte gemakkelijk te besturen. Je rijdt met een automatische versnelling, dus je hoeft echt alleen op de weg te letten. In de grote steden is het wat drukker op de weg, maar Cubanen doen het rustig aan in het verkeer, dus pas je daarop gewoon aan. Buiten de grote steden is het niet druk op de weg en je hebt dus alle tijd en ruimte om in je eigen tempo te rijden.
In Cuba rijden ze aan de rechterkant van de weg. Rijd alleen overdag, omdat de wegen niet verlicht zijn ’s nachts en de bewegwijzering is vrij slecht. Je kunt bovendien van alles tegenkomen op de weg, van fietsers tot paard en wagen maar natuurlijk ook dieren, dus wees alert en rijd voorzichtig.
Een camper is een stuk hoger dan een auto. Let hier ook extra op bij bijvoorbeeld lage uitstekende takken langs de weg.
Benzinestations bevinden zich met name in de grote steden en bij toeristische plaatsen. Vertrek daarom altijd met een volle tank en probeer altijd voldoende brandstof in je tank over te houden, zodat je niet zonder brandstof komt te zitten. In kleinere plaatsjes zijn soms ook benzinestations, maar hier moet je vaak of lang wachten of het kan voorkomen dat er geen brandstof beschikbaar is.
Een veelgehoorde vraag is of een campervakantie voordeliger is dan een vakantie met een huurauto. Dat hangt van een aantal factoren af maar meestal ontloopt het elkaar niet veel.
Vooraf lijkt een campervakantie vaak voordeliger dan een autovakantie. Je betaalt op dat moment de vlucht, aankomstovernachting, camperhuur en eventuele extra's. Ter plaatse komen er echter ook nog kosten bij, omdat je nog voor de campings en brandstof betaalt. De kosten van brandstof zijn bij een camper hoger dan bij een auto, aangezien een camper niet zuinig rijdt. Daar staat wel tegenover dat je zelf kunt koken om kosten te besparen.
Onderaan de streep zullen de kosten voor beide vakantietypes waarschijnlijk redelijk gelijk uitkomen en kun je beter een keuze maken o.b.v. wat beter bij je past. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat bij een autovakantie alle accommodaties al vastliggen terwijl je bij een campervakantie meer vrijheid hebt om ter plaatse je dagen en route in te vullen. Momenteel zijn er in het oostelijke deel van Cuba nog geen officiële camperplaatsen en mag je nog niet verder oostelijk dan Trinidad reizen met een camper. Dus als je naar het oosten wilt reizen, is het beter om een autovakantie te boeken.
Om een camper te mogen besturen in Cuba, moet je minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een standaard autorijbewijs (B). Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.
De minimum leeftijd om een camper te mogen huren en besturen is 21 jaar.
Wildkamperen is op bepaalde plekken toegestaan in Cuba. Je kunt bij de lokale bevolking informeren waar het in de buurt is toegestaan om te wildkamperen. In de praktijk blijkt het echter lastig om een geschikte plek te vinden en je moet natuurlijk al snel weer naar een officiële plaats om de camper aan te sluiten op het stroom en om je tanks te legen.
Het eigen risico is USD 500 per schadegeval. Je moet uiteraard voldoen aan de voorwaarden van de campermaatschappij en boetes en bepaalde andere zaken vallen niet onder je eigen risico. Lees daarom de camperverhuurvoorwaarden goed door als je de camper ophaalt.