Beste reisperiode voor China
Wat is de meest geschikte reisperiode voor een reis naar China? China is het hele jaar door te bezoeken. Maar omdat China zo groot is kent het land veel verschillende klimaatzones. Het is mogelijk een onderverdeling te maken voor de beste reistijd in het noorden, zuiden en westen.
Het noorden (o.a. Beijing)
In het noorden heerst hoofdzakelijk een landklimaat, droog en koud in de winters en warme zomers. De beste reistijd voor een rondreis door China in het noorden is april t/m juni en september t/m oktober.
Het zuiden (o.a. Hong Kong)
In het zuiden heerst voornamelijk een subtropisch klimaat, zachte en korte winters en lange, warme en vochtige zomers. Het gehele jaar valt er alle maanden wat regen, in de zomer valt het regenseizoen. De beste periode om hier te reizen zijn de wintermaanden november t/m april.
Het westen (o.a. Tibet)
In het westen heerst een land en hooggebergte klimaat, afhankelijk van de hoogte zijn er koude, droge winters en warme (of hoger gelegen koele) zomers. Er valt weinig neerslag. De beste reistijd voor Tibet is rond de zomer van april t/m oktober.
Over het algemeen genomen is de beste reistijd voor een rondreis naar China april t/m oktober. In deze reisperiode is het in de meeste regio’s aangenaam weer.
Speciale evenementen en feestdagen
Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Hieronder een overzicht met de meest speciale evenementen en feestdagen om rekening mee te houden:
- Chinees Nieuwjaar - Lentefestival
(1 februari - 15 februari)
Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest is een van de grootste en belangrijkste evenementen in China. Het feest valt op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. En die eerste dag is de tweede nieuwe maan na 21 december. Dus valt het altijd tussen 21 januari en 20 februari. Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd met dans en veel vuurwerk. Ook vind er de grootste migratie ter wereld plaats. Vele honderden miljoenen Chinezen hebben vakantie en reizen naar hun familie om het Nieuwjaar te vieren. Houd daarom rekening met extra drukte en wachtrijen bij de belangrijkste bezienswaardigheden.
- Labor festival - Dag van de Arbeid - Gouden Week
In China betekent 1 mei het begin van een van de drie ‘Gouden Weken’ van het land. Op de eerste dag van mei wordt ook de Dag van de Arbeid gevierd. Tijdens de eerste week van mei gaan vele miljoenen Chinezen op vakantie; meestal in eigen land. Houd rekening met drukte bij attracties en eventueel een stijging van toegangsprijzen, wanneer je besluit rond te reizen tijdens deze dagen.
- Drakenboot Festival
Het drakenboot festival is een jaarlijkse feestdag die wordt gehouden op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Het is het op twee na grootste festival van de Chinese kalender en wordt al meer dan 2,000 jaar jaarlijks gehouden ter herdenking van dichter Qu Yuan (340-278 v. Chr.). Tijdens het feest racen mooi gedecoreerde boten als draken naar de finish. De roeiers bewegen tegelijk die hun roeispanen in een vloeiende lijn terwijl de drummer een vast ritme bonst.
Bovenstaande feestdagen gelden in de hele Volksrepubliek. Er zijn echter ook feestdagen die plaatselijk gevierd worden en feestdagen voor een specifiek deel van de bevolking. Zo wordt in Tibet de Bevrijding van Tibet herdacht op 23 mei. In Hongkong en Macau worden ook enkele traditionele Chinese feesten gevierd.