Je hoeft voor Dubai geen visum vooraf te regelen. Houders van een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas kunnen bij aankomst een zogenaamd visa-on-arrival (VOA) krijgen. Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Dubai.
Het VOA is geldig voor een periode tot 90 dagen en wordt gratis verstrekt.
Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te checken met het betreffende consulaat.
Officieel is voor een bezoek aan Dubai geen vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP, hepatitis en buiktyfus.
Laat je je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
Een vakantie in de zon is heerlijk, maar de zon is dichter naar de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist.
In de tropische warmte verbruik je ook veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruitshake onder de parasol van het plaatselijke barretje. Let vooral op met kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem voor de zekerheid een zonnebril en een hoed of een pet mee.
De Emiraten hebben een woestijnklimaat. Het is er vrijwel altijd zonnig en het regent er zelden. Gedurende de wintermaanden is het aangenaam warm, waardoor de Emiraten een ideale winterzonbestemming zijn. De temperaturen liggen in deze periode tussen de 25°C en 30°C.
In de zomer kan het erg warm worden, de temperatuur komt dan bijna niet onder de 30 graden °C. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur nog verder op, soms tot boven de 45 graden °C.
In Dubai is het in de zomer 2 uur later dan in Nederland en België. In onze wintertijd is het tijdsverschil 3 uur.
Doorgaans is Dubai een veilig land om doorheen te reizen. Kleine criminaliteit komt in elk land voor. Het is altijd belangrijk voorzichtig te zijn en je bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Laat waardevolle spullen achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder je kleding. Zo heb je minder kans om doelwit te worden van zakkenrollers en dieven. Laat terwijl je rijdt en wanneer je de auto parkeert ook nooit je spullen zichtbaar in de auto liggen. We raden aan om koffers en tassen in de achterbak te doen zodat de auto leeg lijkt.
Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De munteenheid van Dubai is de Verenigde Arabische Emiraten Dirham (AED). Geld kan gewisseld worden bij één van de vele wisselkantoren.
Creditcards kunnen in Dubai gebruikt worden. Met name Visa en Mastercard worden geaccepteerd in hotels, restaurants en de luxere souvenirwinkels. Met een pinpas kun je geld pinnen bij de geldautomaten (ATM).
Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om, via GWK Travelex, Dirhams of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van je woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.
Hierbij krijg je de volgende voordelen:
Klik hier voor meer informatie en jouw bestelling.
Dubai is modern en zeer internationaal georiënteerd. Dit geldt ook voor westerse kleding, maar pas wel op met je kledingkeuze. Erge korte broeken, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot kan als aanstootgevend worden gezien. Badkleding mag alleen gedragen worden bij het zwembad of op het strand. Topless zonnen of zwemmen is streng verboden.
Je kunt in de Emiraten je mobiele telefoon gewoon gebruiken. Controleer echter eerst bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet, voordat je dit in het buitenland gebruikt.
Wil je vanuit de hotelkamer bellen, vraag dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is kostbaar. In de steden en toeristische plaatsen is Wi-Fi beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars. Soms is gebruik ervan gratis. Soms tegen betaling. Let erop je in gebieden die afgelegen zijn, zoals de woestijn, niet altijd goed ontvangst hebt.
De netspanning in het gehele land bedraagt 220/240 volt. Soms heb je een wereldstekker nodig, in verband met andersoortige stopcontacten. Bij de meeste hotels kun je een adapter krijgen, indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
Op culinair gebied kun je volop genieten in Dubai. Vrijwel alle keukens zijn ruimschoots vertegenwoordigd, waarbij de gemiddelde kwaliteit hoog ligt en de prijzen relatief laag.
In de luxe hotels bevinden zich restaurants van wereldklasse, waar uiteraard wel meer betaald wordt dan in de kleine restaurants.
In de straatjes van Deira en Bur Dubai kan men in Arabische en Indiase eethuisjes prima terecht voor een smakelijke en betaalbare maaltijd.
Let op! Tijdens de Ramadan maand zullen er andere (soms iets striktere) regels gelden m.b.t. eten en drinken. Sommige restaurants zullen beperkter open zijn of een speciaal menu voeren. Dit geldt ook in de hotels waar tevens vaak de animatie wat meer ingetogen zal zijn. Dit betekend overigens niet dat reizen in deze periode word afgeraden. Er heerst 's avonds juist veel gezelligheid op straat en alles is mooi versierd. Ook de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim ben je niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kun je dus overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.
Het geven van fooien is vanzelfsprekend in Dubai. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Kamermeisjes en bellboys daarentegen wel, voor kamermeisjes is de fooi ca. AED 5 per nacht en voor bellboys ongeveer AED 3 per koffer.
Jouw eigen chauffeur/gids stelt een fooi ook bijzonder op prijs. Voor de gids kun je AED 30-50 per dag aanhouden.
Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan tijdens jouw vakantie in Dubai en de Emiraten. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de Emiraten in de steden een SD-kaart kopen.
Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Indien dit niet mag of als je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan eerst toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
Zoals de ook de omringende landen in het Midden Oosten, is Dubai een islamitische staat. Echter, in tegenstelling tot veel omliggende landen op het Arabisch schiereiland, is Dubai modern en zeer internationaal georiënteerd.
Vrouwen op hogere posities, alcohol en de meeste andere westerse gewoontes worden hier inmiddels als redelijk normaal gezien. Dit geldt ook voor westerse kleding, maar pas wel op met je kledingkeuze. Er korte broeken, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot kan als aanstootgevend worden gezien. Badkleding mag alleen gedragen worden bij het zwembad of op het strand. Topless zonnen of zwemmen is streng verboden.
Let op! Tijdens de Ramadan maand zullen er andere (soms iets striktere) regels gelden m.b.t. eten en drinken. Sommige winkelen en restaurants zullen beperkter open zijn of een speciaal menu voeren. Dit geldt ook in de hotels waar tevens vaak de animatie wat meer ingetogen zal zijn. Dit betekend overigens niet dat reizen in deze periode word afgeraden. Er heerst 's avonds juist veel gezelligheid op straat en alles is mooi versierd. Ook de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim ben je niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kun je dus overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.