Tussen Cebu's eiland Mactan en de noordkant van Bohol zijn talloze grotere en kleinere eilanden. Zij maken deel uit van een uitgestrekt maritiem reservaat met prachtige koraalriffen en rijk aan zeeleven. Deze excursie combineert twee verschillende eilandervaringen, waarbij je je zowel over de natuurpracht boven als onder het wateroppervlak zal verbazen.
Tijdens deze islandhopping tour per lokale banca-boot, bezoek je de prachtige eilanden Hilutungan en Pandanon. De eerste stop is Hilutungan, waar onder het wateroppervlak alle kleurschakeringen aan vissen en koralen voorbij komen. Er zijn allerlei vissen te spotten hier, van kleine clownsvissen tot grote barracuda's. De banca stopt bij een stuk van het reservaat waar het slechts zo'n 2 tot 3 meter diep is, de perfecte plek om zowel te zwemmen en snorkelen. Hierna vaar je verder naar de zandbank van Pandanon eiland, waar je geniet van strand- en zwemplezier. Een lokale lunch is inbegrepen.
Tussen Cebu's eiland Mactan en de noordkant van Bohol zijn talloze grotere en kleinere eilanden. Zij maken deel uit van een uitgestrekt maritiem reservaat met prachtige koraalriffen en rijk aan zeeleven. Deze excursie combineert twee verschillende eilandervaringen, waarbij je je zowel over de natuurpracht boven als onder het wateroppervlak zal verbazen.
Tijdens deze islandhopping tour per lokale banca-boot, bezoek je de prachtige eilanden Hilutungan en Pandanon. De eerste stop is Hilutungan, waar onder het wateroppervlak alle kleurschakeringen aan vissen en koralen voorbij komen. Er zijn allerlei vissen te spotten hier, van kleine clownsvissen tot grote barracuda's. De banca stopt bij een stuk van het reservaat waar het slechts zo'n 2 tot 3 meter diep is, de perfecte plek om zowel te zwemmen en snorkelen. Hierna vaar je verder naar de zandbank van Pandanon eiland, waar je geniet van strand- en zwemplezier. Een lokale lunch is inbegrepen.
Deze reis is zorgvuldig door onze reisexperts samengesteld. Het programma kunnen we volledig op jouw reiswensen aanpassen. Enkele dagen langer of korter, extra excursies of een aanpassing in de route? Geen probleem, we regelen het graag voor je!
Ben je in het bezit van een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas? Dan heb je geen visum nodig en kun je maximaal 30 dagen in de Filipijnen verblijven. Je paspoort dient gedurende het gehele verblijf geldig te zijn en nog minimaal 6 maanden na vertrek uit de Filipijnen.
Iedere reiziger dient zich binnen 72 uur voor vertrek naar de Filipijnen te registreren op het E-Travel portaal (Electronic Travel Declaration System) (informatie in het Engels). Deze registratie is gratis. Na registratie krijg je een QR-code. Deze code laat je bij de heen- en de terugreis zien aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken.
Reizen met minderjarige Kinderen
Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet geldig. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.
Het klimaat op de Filipijnen
Het klimaat op de Filipijnen is tropisch, wat betekent dat het warm en vochtig is het hele jaar door. Er zijn twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot november en het droge seizoen van december tot mei. Tijdens het regenseizoen kunnen tyfoons voorkomen, die zware regen en sterke wind met zich meebrengen. De temperaturen schommelen meestal tussen de 25 en 32 graden Celsius, met de hoogste temperaturen in april en mei.
Beste reistijd
De beste reistijd naar de Filipijnen is van december tot mei, tijdens het droge seizoen. In deze periode is het weer aangenaam, met minder regen en veel zon. Vooral januari tot april zijn ideaal, omdat de temperaturen niet te hoog zijn en de luchtvochtigheid lager is. Dit is ook de beste tijd om de prachtige stranden en natuur van de Filipijnen te verkennen, zonder de kans op zware regenbuien of tyfoons.
Belangrijke feestdagen in de Filipijnen zijn een mix van nationale en religieuze vieringen, sterk beïnvloed door de katholieke tradities van het land. Hier zijn enkele van de opvallendste:
Houd tijdens deze perioden rekening met beperkte beschikbaarheid, een minimum verblijf van enkele nachten (meestal 2-3 nachten) en eventuele hoogseizoenstoeslagen. Ook zijn openbare voorzieningen vaak gesloten op de feestdagen.
Op de Filipijnen kun je gemakkelijk reizen tussen grotere steden zoals Manilla en Cebu met binnenlandse vluchten, aangeboden door maatschappijen zoals Philippine Airlines en Cebu Pacific. Bussen zijn een betaalbare en handige optie, vooral in steden. Ze hebben vaak airconditioning, maar in afgelegen gebieden kunnen bussen vol en oncomfortabel zijn. De trein wordt minder vaak gebruikt, omdat het reizen ermee veel tijd kost.
Een unieke manier om rond te reizen is met een jeepney, een kleurrijke jeep waar vaak meer mensen in passen dan je zou verwachten. Veerboten verbinden de vele eilanden; kies voor een fastboat als je sneller en veiliger wilt reizen. Taxi’s zijn overal beschikbaar, maar spreek vooraf een prijs af. In steden kun je ook gebruikmaken van tricycles, een gemotoriseerde riksja. Zelf rijden wordt afgeraden door de chaos en slechte wegen.
Reisvaccinaties
Laat je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Officieel is voor een bezoek aan de Filipijnen geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden zoals; D.T.P. (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A. In sommige gebieden komt malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen muggenbeten, met muggenwerende middelen dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Neem contact op met Thuisvaccinaties.nl, je huisarts of GGD.
Gezondheidsadviezen
De zon is in de Filipijnen een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.
Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.
De Filipijnen hebben twee officiële hoofdtalen: Filipijns en Engels. Het Filipijns is ontstaan uit het Tagalog en is de nationale taal. Het Tagalog wordt gebruikt in het dagelijks leven, de media en informele situaties. Het Engels wordt veel gebruikt in het onderwijs, bij de overheid, in de handel en formele communicatie. Maar in het dagelijks leven komt ook deze taal veel voorbij.
De Filipijnen hebben een enorme regionale diversiteit en in de verschillende regio’s zijn meer dan 170 inheemse talen ontstaan. Belangrijke regio’s als de Visaya’s en Luzon hebben hun eigen regionale talen. Daarnaast zijn de invloeden uit het Maleis en Spaans duidelijk aanwezig.
Tijdens onze zomertijd is het op de Filipijnen 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het op de Filipijnen 7 uur later dan in Nederland.
In de meeste hotels is gratis Wi-FI beschikbaar in de openbare ruimtes en vaak ook op de kamers. Let op dat de kwaliteit ervan niet overal even goed is, met name op de kamers. Soms is het bereik of de snelheid van de Wi-Fi beperkt, waardoor het met de hoeveelheid data soms moeite zal hebben, nog trager wordt of zelfs helemaal wegvalt.
Wil je gedurende je reis over internet kunnen beschikken, dan kun je bij aankomst op de luchthaven een simkaart kopen. Zodra je voorbij de bagagebanden bent, zijn er verschillende aanbieders die simkaarten aanbieden. Je kunt uit verschillende hoeveelheden GB kiezen, en meestal zitten er ook wat belminuten bij. Mocht je meerdere eilanden aandoen, vermeld dit dan bij je aankoop, want sommige simkaarten werken niet op de andere eilanden. Let ook op de geldigheid van de simkaart. Dit is vaak 30 dagen. Meestal installeren de verkopers de simkaart voor je, zodat je zonder problemen meteen aan de slag kunt. Ook handig: voor WhatsApp behoud je je eigen nummer, dus je kunt gewoon contact houden met het thuisfront of je gids met je eigen mobiele telefoonnummer. Wil je bellen naar een ander mobiel nummer, dan kun je ook het beste bellen via WhatsApp.
De munteenheid op de Filipijnen is de Filipijnse peso (PHP).
In de Filipijnen kun je op veel plaatsen pinnen met een internationale bankpas of creditcard, vooral in steden en toeristische gebieden. Het is handig om contant geld bij je te hebben, want op afgelegen plekken en bij kleine winkels wordt vaak alleen contant betaald. Zorg ervoor dat je bankpas is ingesteld op wereldwijde betalingen. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants en grotere winkels, maar voor kleine aankopen is contant geld vaak nodig. Houd er ook rekening mee dat er soms extra kosten worden berekend voor pintransacties.
De netspanning op de Filipijnen bedraagt 220 Volt. Een adapter is soms nodig, omdat de stopcontacten anders kunnen zijn dan in Nederland. Bij veel hotels kun je een adapter lenen als dat nodig is. Daarnaast beschikken de meeste accommodaties tegenwoordig over USB-aansluitingen die universeel zijn, waardoor je je apparaten gemakkelijk kunt opladen zonder een aparte adapter.
De Filipijnse keuken is een mix van zeer uiteenlopende smaken en invloeden, gevormd door eeuwenlange invloeden van inheemse culturen, de Spaanse kolonisatie, handelsrelaties met China en andere Aziatische landen in de regio, en zelfs Amerikaanse invloeden. Hierdoor sluit de culinaire ontdekkingsreis in de Filipijnen goed aan bij de verkenning van de culturele en natuurlijke kant van het land, ieder eiland heeft zijn eigen specialiteiten. Proef de rijke historie door de lokale gerechten en wissel af met herkenbare Amerikaanse snacks.
Kenmerkende lokale gerechten
Filipijnse gerechten zijn altijd onderdeel van de menukaart en ook bij het buffet zul je verschillende lokale invloeden zien terugkomen. Hoewel de nadruk vaak ligt op vlees- en visgerechten, zijn er zeker ook vegetarische gerechten en snacks te verkrijgen. Tropisch fruit groeit er in overvloed en vruchten als mango, papaja, ananas en kokosnoot worden veel gebruikt in salades en desserts. Behalve rijst worden ook zoete aardappelen, pompoen en taro bij de gerechten geserveerd. Vaak kan er op verzoek een vegetarische versie van een lokaal gerecht worden bereid.
Eén van de bekendste gerechten is adobo, een stoofgerecht met vlees (meestal kip of varkensvlees), gemarineerd in azijn, sojasaus, knoflook en kruiden. Het heeft een hartige, licht zure smaak. Ook kare-kare is een stoofgerecht, meestal een combinatie van ossenstaart, groenten en garnalenpasta (bagoong) met pindasaus.
Lechon is een favoriet feest- of barbecuegerecht, duidelijk met een oorsprong in de 300 jaar durende Spaans-koloniale periode. Het is een varken aan het spit, met knapperig vel en sappig vlees. Een ander populair gerecht met zijn herkomst uit deze periode is afritada, kip in tomatensaus.
Sinigang is een veelzijdige soep met een zurige, frisse en ook pittige smaak, geserveerd met vlees, vis of tofu erin. De soep is vaak op basis van tamarinde en groenten.
De Chinese invloed komt naar voren in gerechten als pancit, een roerbakgerecht van noedels met vlees, groenten en soms garnalen. Ook andere Chinese heerlijkheden als dim sum, loempia’s en siopao (bapao) worden in de Filipijnen gegeten.
Houd je van toetjes, probeer dan een halo-halo, een populair dessert van gemalen ijs, gecondenseerde melk, bonen, fruit en soms zelfs ijs. Het is een kleurrijke en verfrissende traktatie.
Dranken
In de Filipijnen zijn tropische fruitsapjes en vers kokoswater in overvloed te verkrijgen. Ook kun je prima water of frisdrank met of zonder prik verkrijgen. Wil je een typisch Filipijns drankje proeven, bestel dan een tuba, een alcoholisch drankje gemaakt van gefermenteerd kokosbloemensap.
Veilig eten en drinken
Kraanwater in de Filipijnen is over het algemeen niet veilig om te drinken. Het is aan te raden om altijd flessenwater te kopen.
Op de Filipijnen is het geven van fooi niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven als je tevreden bent over de service. Soms is de service al inbegrepen in de rekening, dus controleer dit eerst. Voor kleine diensten, zoals bij taxichauffeurs, hotelpersoneel of gidsen, is een kleine fooi van 20 tot 50 pesos gebruikelijk. Fooi geven is een manier om je waardering te tonen voor goede service.
Zorg er altijd voor, de SD-kaart van je camera of telefoon, voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's die je tijdens je vakantie maakt op te kunnen slaan. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaart kopen.
Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Indien het niet mag of als je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan eerst toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
De Filipijnen zijn een land waar de meeste mensen katholiek zijn, zo'n 80% van de bevolking. Dit komt door de invloed van de Spaanse kolonisatie. Katholieke feesten, zoals kerstmis en Pasen, spelen een grote rol in het dagelijkse leven. Mensen gaan vaak naar de kerk en bidden regelmatig.
Daarnaast zijn er ook andere religies, zoals de islam, vooral in het zuiden, en verschillende protestantse kerken. Moslims vieren bijvoorbeeld Ramadan en Eid, en protestanten vieren hun eigen religieuze feesten. Ondanks de verschillende religies is er in de Filipijnen veel respect voor elkaars geloof en leven de mensen vreedzaam samen.
Voor een reis naar de Filipijnen wordt lichte, luchtige en comfortabele kleding aanbevolen vanwege het warme en vochtige klimaat. Katoenen kleding is ideaal omdat het ademend is. Korte mouwen, shorts, en zomerse jurken zijn geschikt voor overdag. Het is ook verstandig om een lichte jas of vest mee te nemen voor de avonden, vooral als je in bergachtige gebieden bent waar het koeler kan zijn.
Als je van plan bent om religieuze of culturele plekken te bezoeken hou dan rekening met je kledingkeuze. Je benen en schouders dienen bedekt te zijn. Vergeet niet om een regenjas mee te nemen, vooral als je tijdens het regenseizoen reist. Comfortabele wandelschoenen of sandalen zijn ook een must, zeker als je van plan bent om te wandelen of andere avontuurlijke activiteiten te ondernemen.
Reizen kan risico's met zich meebrengen, zo ook in de Filipijnen. Over het algemeen de Filipijnen een veilige bestemming zolang je tijdens je verblijf de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Let goed op je spullen, draag niet openlijk dure sierraden of merkkleding en maak (waar mogelijk) gebruik van een kluisje om geld en paspoort in op te bergen. Wees altijd alert, vooral in de omgeving van luchthavens, busstations en als je net gepind hebt.
Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen.
Niet-essentiële reizen naar de het westelijke en noordelijke deel van het eiland Mindanao, Soccsksargen, de Sulu eilandengroep en de Autonome Regio in Moslim Mindanao, evenals het gebied van de actieve vulkanen Taal, Bulusan, Kanlaon en Mayon, worden ontraden. 333travel biedt daarom geen reizen aan in deze gebieden.
Onderstaande prijzen zijn indicatieprijzen per persoon op basis van twee reizigers en gebaseerd op het specifieke programma van deze reis. Voor een uitgebreide prijsindicatie, kies “Bereken jouw prijs”.
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
7-31 | € 309,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 309,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-28 | € 309,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 309,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 340,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Vlucht | |
---|---|---|
07/12/2024 | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
* Exclusief reserveringskosten van € 15 p.p. (minimum € 30)
* Exclusief calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking
Overige maaltijden, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard.
Let op dat op Cebu ,op de 3e zondag van januari (voor 2025 is dat 19 januari) het Sinulog Festival plaatst vindt en prijzen hierdoor hoger zullen zijn en beschikbaarheid beperkt. In de week voorafgaand aan het festival zullen al veel festiviteiten plaats vinden.