Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
In een sprookjesachtig landschap te midden van rijstvelden en uitgestrekte bossen ligt één van de meest beroemde bouwwerken van Indonesië: de Borobudur. Deze imposante tempel is te vinden op het eiland Java nabij de stad Yogyakarta. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld en staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak je een rondreis door Indonesië en Java, bezoek dan zeker de Borobudur en laat je betoveren door deze prachtige tempel.
Wanneer je naar de borobudur kijkt valt het op dat de tempel is gebouwd in de vorm van een enorme stupa (stoepa), een klokvormig boeddhistisch bouwwerk. De tempel telt maar liefst negen verdiepingen, zes vierkante en drie ronde terrassen die naar boven toe steeds kleiner worden. Het onderste terras is het breedst. De opeenvolgende terrassen zijn versierd op de binnen- en buitenmuren met reliëfs.
Op elke etage staan tientallen kleine stupa’s, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stupa op het bovenste terras. De bouw van de Borobudur symboliseert de Boeddhistische visie op de kosmos, waarbij je onderaan begint in het dagelijks leven en bovenin eindigt in het Nirwana. Nirwana is de hoogste staat van verlichting.
Weetje:
Elke stupa op de bovenste ronde terrassen bevat een beeld van Boeddha. Wanneer je deze volgens het lokale bijgeloof aanraakt, brengt dat eeuwig geluk.
De tempel werd gebouwd in de periode van 750-850 jaar na Christus, nadat het Boeddhisme zich vanuit India door handel in specerijen over Azië verspreidde. Het was een tijd waarin de Hindoeïstische en Boeddhistische beschavingen enorme invloed hadden en er gigantische complexen werden gebouwd ter uiting van hun cultuur en geloof.
Toen de Islam later via dezelfde handelsroutes steeds meer invloed begon te krijgen in Indonesië, raakte de Borobudur in de vergetelheid en verwaarloosd. Het monument werd opgeslokt door de jungle en bedekt met een dikke laag vulkanisch as. Pas in 1814 werden de overblijfselen ontdekt door een Nederlandse ingenieur. Onder zijn leiding werd de kolossale tempel beetje bij beetje blootgelegd. Uiteindelijk duurde het nog tot in 1885 voordat de tempel in volle glorie kon worden bewonderd. De Borobudur werd aan het begin van de twintigste eeuw grondig gerestaureerd en staat het monument sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bij een bezoek aan de Borobudur is de entree tot de tempel zelf niet meer inbegrepen. Alleen de entree tot het complex is inbegrepen, waarbij je de tempel kunt zien vanaf het plein ervoor. Wil je de tempel zelf graag bezoeken, geef dit dan bij boeking van je reis door aan ons. Geef dit ook door aan je gids op dag 1 van je reis op Java. De gids regelt dan je entreeticket tot het tempelbouwwerk. Dit kan namelijk pas vanaf 7 dagen vóór de dag van je tempelbezoek. Dit entreegeld betaal je dan ter plaatse aan je gids.
Boek je een Best Deal reis op Java waarbij je zonder gids reist, dan kun je dit entree alleen nog zelf online bijboeken en betalen. Dit kan pas vanaf 7 dagen vóór de dag van je tempelbezoek. Er zijn slechts 1200 tickets per dag beschikbaar, verdeeld over 8 tijdvakken. Het is daarom aan te raden om dit meteen te boeken op de dag dat de online verkoop open gaat, vooral in het hoogseizoen. Is het tempelbezoek onderdeel van een dagprogramma, kijk dan goed of je het tempelbezoek in de ochtend of in de middag moet boeken.
Let op dat het bezoeken van de tempel zelf gebeurt op basis van groepjes (tussen de 5-15 personen), onder begeleiding van een gids van het tempelcomplex.
De terrassen met stupa’s kun je via vier ingangen bereiken. De hoofdingang is echter aan de oostzijde. Als je hier naar links afbuigt, dan volg je de reliëfs in chronologische volgorde. De vele reliëfs vertellen het verhaal van prins Siddhartha Gautama, beter bekend als Boeddha.
Maar niet alleen de Borobudur is mooi om te zien, ook het uitzicht vanaf de tempel is de moeite meer dan waard. Vanaf hier kijk je uit op een schitterend landschap en de naastgelegen vulkaan Merapi, één van de grootste en meest actieve vulkanen van Indonesië. Ook leent de omgeving van de Borobudur zich uitstekend voor het maken van een fietstocht langs de kleine dorpjes. Door zijn prachtige ligging tussen de rijstvelden en palmbomen afgestoken tegen de bergen is het geheel bijzonder indrukwekkend.
Op het complex van de Borobudur ten noorden van de tempel, zijn ook twee musea te vinden. In het Karmawibhangga Musem kun je verschillende vondsten uit de omgeving bekijken en een collectie foto’s ten tijde van de eerste restauratie. In het Samudraraksa Museum leer je meer over de geschiedenis van de zeevaarders van Indonesië, met als pronkstuk een replica van de Borobudurboot uit de achtste eeuw.
Tip:
In de buurt van de Borobudur liggen ook de Boeddhistische tempels Candi Mendut en Candi Pawon, die interessant zijn om te bezoeken. Omdat deze tempels op één lijn liggen met de Borobudur, wordt er vanuit gegaan dat er een symbolische relatie is tussen de drie bouwwerken.
Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.
Contact Offerteof bel ons op: 0348 - 44 19 51
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.