Beste reisperiode voor Japan
Wat is de meest geschikte reisperiode voor een reis naar Japan? Japan heeft bijna overal in het land vier seizoenen, behalve in het zuiden, rond Okinawa, waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen, maar de verschillen per maand zijn wel veel groter.
maart t/m mei
Het voorjaar is over het algemeen een van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen prachtig in bloei. Sakura is de Japanse naam voor kersenbloesem. De kersenbloesemtijd valt in Tokyo altijd een à twee weken later dan in Kyoto dat 600 km meer naar het zuiden ligt.
juni t/m augustus
Deze maanden zijn door de hoge luchtvochtigheid erg drukkend warm.
september t/m november
In deze periode is het herfst in Japan en is net als het voorjaar qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C. Net als de periode van de kersenbloesems is de herfst ook een prachtige periode om een rondreis te maken. De natuur is dan op zijn mooist als de bomen vurig geel, rood en oranje kleuren.
december t/m februari
In deze periode is het vaak koud in Japan en kan het ook vriezen en sneeuwen en is daarom ook voor wintersport zeer geschikt. Maar ten zuiden van Nagasaki heerste een subtropisch klimaat, te vergelijken met het Middellandse Zee. De winters zijn hier aangenaam met temperaturen van rond de 15 graden.
Wat is de beste reistijd voor de kersenbloesem periode?
Sakura is de Japanse naam voor de kersenbomen en is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Het leven wordt beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem. De bloeiperiodes van de Japanse Sakura kunnen per jaar verschillen maar zijn meestal rond onderstaande periodes! Per plaats bloeit de kersenbloesem vaak maar een week!
- Tokyo > rond midden tot eind maart
- Kyoto > rond eind maart
- Hiroshima > rond eind maart
Speciale evenementen en feestdagen
Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Hieronder een overzicht met de meest speciale evenementen en feestdagen om rekening mee te houden:
- Golden week
(eind april tot begin mei)
Het is goed om rekening te houden met de gouden week bij het plannen van jouw rondreis naar Japan. In deze periode gaan veel Japanners op vakantie. Een soort 'zwarte zaterdag' zoals wij dit kennen in Europa. Het kan daarom behoorlijk druk zijn en de treinen en hotels zijn vaak al volgeboekt.
Feestdagen en festivals
Hinamatsuri - 3 maart
Het poppen- of perzikfestival. Rond deze tijd staan de perzikbomen in de bloei. Vanaf ongeveer half februari wordt hiervoor in de huizen een soort poppen-tentoonstelling neergezet, die het vroegere keizerlijke hof voorstellen. Op 4 maart moet alles zijn opgeruimd, omdat het anders ongeluk brengt.
Hanami - eind maart/begin april
Bloemenkijkfeest. Rond deze tijd staan de kersenbloesems (sakura) te bloeien. Doordat de bomen maar zo kort bloeien, symboliseert dit voor Japanners de vergankelijkheid van het leven. Mensen organiseren picknicks in de vele parken in Japan om het feest te vieren.
Shichi-go-san – 15 november
De getallen 7,5 en 3 zijn geluksgetallen en het zijn de leeftijden waarop ouders met hun keurig uitgedoste kinderen, naar een Shinto tempel gaan om te bidden voor een gelukkig en gezond leven voor de kinderen.
Gion Maturi Festival in Kyoto – juli
Kyoto is de stad van de festivals. Het Gion Festival is misschien ook wel het grootste en beroemdste festival van Japan en is door UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed. Het is bekend geworden als 'het' Japanse zomerfestival. De straten worden gevuld met geluiden van fluiten en klokken en prachtige praalwagens.