Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie Jordanië

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Jordanië

Ga je op reis naar Jordanië? Bekijk dan onze praktische tips hieronder. Je vindt er nuttige informatie over bijvoorbeeld het klimaat, gebruiken, valuta en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/visum

Voor Jordanië is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas vereist. Dit paspoort dient na terugkomst nog 6 maanden geldig te zijn. Kinderen en baby’s hebben ook een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen.

Boek je een pakketreis naar Jordanië bij ons en heb je een Nederlands/Belgisch paspoort, dan regelen wij via ons agentschap gratis het toeristenvisum voor je. Hiervoor hebben wij wel je paspoortgegevens nodig. Het visum ontvang je dan bij aankomst in Jordanië.

Heb je een andere nationaliteit, informeer dan bij je ambassade of je in aanmerking komt voor een visum bij aankomst of dat je al vóór vertrek een visum moet hebben.

Vaccinaties & gezondheid

Reisvaccinaties

Officieel is voor een bezoek aan Jordanië geen vaccinatie verplicht, tenzij je uit een met gele koorts besmet gebied komt. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. Jordanië wordt aangegeven als malariavrij, maar we raden aan om muggenwerende middelen of crème met DEET tegen muggensteken mee te nemen.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Een vakantie in de zon is heerlijk, maar de zon is in Jordanië een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag.

Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee of het zwembad. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt maar het water versterkt de zonnestralen juist. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem voor de zekerheid een zonnebril en een hoed of pet mee.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan.

Klimaat & beste reistijd

Jordanië kent door de hoogteverschillen verschillende klimaten. In het westen van het land heerst een mediterraan klimaat en in de binnenlanden een woestijnklimaat.

Over het algemeen is het in Jordanië in onze zomer heet en droog, met temperaturen van rond de 30 graden. ‘s Avonds koelt het echter wel goed af. In onze winter is het koud en nat met temperaturen rond de 13 graden.

In de lagergelegen gebieden zoals de Dode Zee, de Jordaanvallei en Wadi Araba kan het in de zomer zeer heet worden met temperaturen rond de 40 graden of meer en s nachts koelt het dan ook niet veel af. In de winter wordt het hier dan niet zo koud als in de rest van het land.

In de winter kan er veel neerslag vallen in Jordanië en soms zelfs sneeuw.

Beste reistijd
De beste reistijd is in het voorjaar en najaar. Dit zijn de maanden zijn maart tot en met mei, oktober en november. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 30 graden. Dus heerlijk zomerweer zonder dat het te heet wordt en daardoor ideaal om excursies te doen.

Lees meer over de beste reistijd naar Jordanië

Jordan Pass

Entreegelden moet je in Jordanië ter plaatse betalen. Verblijf je minimaal 3 nachten in Jordanië en wil je een aantal bezienswaardigheden bezoeken, waaronder Petra? Controleer dan of het loont om van tevoren in Nederland een Jordan Pass aan te schaffen.

De Jordan Pass geeft toegang tot circa 40 bezienswaardigheden, waaronder Petra, Wadi Rum, de citadel in Amman, Jerash, Madaba Archaeological Park et cetera. Daarnaast is je visum bij aankomst in Jordanië bij de prijs van de Jordan Pass inbegrepen.

Er zijn 3 type Jordan Passes met als enig verschil welk ticket voor Petra inbegrepen is. Je hebt de keuze uit een 1-daags, 2-daags of 3-daags ticket. Kies je voor een 1-daags ticket voor Petra, dan kost de pas JOD 70. De entree voor Petra normaal bedraagt al JOD 50. De entreeprijzen van de overige bezienswaardigheden variëren tussen van JOD 2 - JOD 10. Zo is de entree voor Wadi Rum JOD 5, Jerash JOD 10 en de citadel in Amman JOD 3. De entreeprijzen voor de bezienswaardigheden vind je hier. Kijk dus eerst of het loont om deze pas aan te schaffen. Regel je je visum niet via ons, verblijf je langer dan 3 nachten en ga je Petra bezoeken, dan heb je de kosten voor de pas er in ieder geval al uit. De Jordan Pass bestel je hier online.

Je ontvangt de pas per email. Deze moet je uitprinten en meenemen. De QR-code kan bij soms onleesbaar zijn namelijk. De pas wordt bij de ingang van de bezienswaardigheden gescand en/of je ontvangt een stempel op je pas.

De Jordan Pass is na ontvangst 12 maanden geldig en gaat in op het moment je de pas bij de eerste bezienswaardigheid laat scannen. Vanaf dat moment is de pas nog maar 2 weken geldig. Houd hier dus rekening mee. Let op: kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang tot bezienswaardigheden en hoeven dus geen Jordan Pass te hebben.

Tijdsverschil

In onze zomer is het in Jordanië 1 uur later.
In onze winter is het in Jordanië 2 uur later.

Geld & valuta

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20 en 50 dinar en munten van 5, 10, 25, 50, 100, 250 en 500 fils.

In de grotere plaatsen vind je pinautomaten waar je met je bankpas geld op kunt nemen, mits voorzien van het Cirrus of Maestro logo. Zorg altijd dat je pas op 'Wereld' staat als je buiten Europa geld op wilt nemen. De bekende creditcards als Mastercard en Visa kun je in de meeste hotels, restaurants, grotere winkels en tankstations gewoon gebruiken. Je kunt ook geld wisselen bij de banken of geldwisselkantoren. Echter is de koers dan vaak ongunstig.

Telefoon & internet

Over het algemeen kun je je Nederlandse mobiele telefoon overal in Jordanië gebruiken. Informeer voor vertrek wel bij je provider wat de tarieven voor bellen en internet zijn bij gebruik in Jordanië. Deze kunnen nogal eens oplopen. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. In de stedelijke en toeristische gebieden is het bereik goed, maar dieper het binnenland in heb je vaak slecht of geen bereik.

Wil je vanuit je hotelkamer bellen, vraag dan eerst de tarieven op. Internationaal bellen is prijzig. In de meeste hotels, restaurants en bars in de grotere steden en toeristische gebieden is Wi-Fi beschikbaar. Soms is dit gratis, soms tegen betaling.

Religie

De staatsgodsdienst in Jordanië is de islam. Ruim 90% is soenniet en circa 3% sjiiet. Het land kent godsdienstvrijheid wat betekent dat de aanhangers van andere religies zonder problemen hun geloof kunnen uitoefenen. De minderheid wordt gevormd door christenen (circa 5%), Druzen en de aanhangers van het Bahá'í geloof.

Wat merk je ervan dat Jordanië een islamitisch land is en waarmee moet je rekening houden? In de islam is varkensvlees en alcohol verboden. Je zult daarom op de menu’s in de restaurants geen varkensvlees aantreffen. Er zijn echter voldoende plekken waar je alcohol kunt krijgen, vooral in toeristische gebieden. Tijdens de Ramadan zijn veel restaurants gesloten en zal er weinig tot geen alcohol verkocht worden.

De islam heeft de neiging om mannen en vrouwen te scheiden. Dit merk je bijvoorbeeld bij een bezoek aan de hammam, waar vaak aparte ruimtes en tijden voor vrouwen zijn, maar ook in een theehuis in de kleinere plaatsen, waar je vaak alleen maar mannen vindt.

Pas je kleding aan en bedek altijd je knieën en schouders. Draag liever een badpak dan een bikini. Topless zonnen is overal verboden. Een hoofddoek is voor vrouwen niet verplicht, tenzij je als vrouw graag een moskee wilt bezoeken.

Ramadan

Elk jaar wordt in Jordanië de Ramadan gehouden. De periode van Ramadan volgt de maankalender en verschuift daardoor elk jaar een maand naar voren. De Ramadan wordt traditioneel afgesloten met Eid el-Fitr, in Nederland bekend als het Suikerfeest, dat twee dagen duurt.

Tijdens de Ramadan kunnen toeristische bezienswaardigheden korter open zijn. Veel restaurants zijn gesloten en er zal weinig tot geen alcohol verkocht worden. Zijn er maaltijden inbegrepen in je programma, dan worden deze in het hotel-restaurant óf in een toeristisch-restaurant geserveerd. Hotel-restaurants blijven over het algemeen open tijdens de Ramadan.

Houd er rekening mee dat tijdens de Ramadan Jordaniërs niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Door zelf niet te eten en drinken in het openbaar toon je respect naar de lokale bevolking. Dit geldt vooral in de centra van steden en dorpen. Als toerist mag je wel gewoon water drinken op toeristische plekken. 

Gebruiken

Jordaniërs zijn erg gastvrij. Je zult regelmatig een kopje thee of koffie aangeboden krijgen of zelfs bij mensen thuis worden uitgenodigd. Als je deze uitnodiging aanneemt, trek dan altijd je schoenen uit voordat je het huis betreedt.

Onderhandelen
Zoals in de meeste landen in het Midden-Oosten is het in Jordanië de bedoeling dat je onderhandelt op de markt (souq) en souvenirwinkels.

Kleding
Het is belangrijk om in Jordanië gepaste kleding te dragen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je je niet te bloot moet kleden. Zie voor meer details het kopje ‘Kleding’ hieronder.

Contact
De linkerhand wordt als onrein gezien in Jordanië, omdat deze gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen. Zorg er daarom voor je niets aanpakt of iemand iets aanreikt met je linkerhand. Gebruik deze hand ook niet om mee te eten. Verder is het niet gepast in Jordanië als mannen en vrouwen elkaar genegenheid tonen in het openbaar.

Bezoek aan een moskee
In Jordanië kun je een moskee bezoeken. Vrouwen worden in veel moskeeën toegelaten. Je moet hiervoor wel gepast gekleed zijn. Met blote schouders en/of blote knieën word je niet toegelaten. Soms moeten vrouwen een hoofddoek dragen. Deze kun je vaak bij de moskee lenen, maar je kunt ook zelf een hoofddoek of grote sjaal meenemen. Tenslotte is het belangrijk dat je je schoenen uittrekt voordat je een moskee betreedt.

Hammam
Je kunt als toerist een hammam bezoeken als je wilt. Let wel op dat er meestal aparte tijden en soms aparte ruimtes zijn voor mannen en vrouwen. Je begint in de stoomruimte, waar je heerlijk even kunt zitten zweten. Vervolgens krijg je een scrubbehandeling waardoor je huid weer heerlijk zacht voelt. Daarna word je afgespoeld en krijg je (soms tegen een meerprijs) een massage. Je zult je hierna weer als herboren voelen. 

Vervoer

Huurauto

Een hele makkelijke manier om door het land te reizen is met een huurauto. De wegen en de bewegwijzering zijn over het algemeen goed. Met een huurauto heb je alle flexibiliteit om je eigen dagen in te delen en zelf je route te bepalen.

Het wegennetwerk in Jordanië is vrij uitgebreid. Alle belangrijke wegen zijn geasfalteerd en in de meeste gevallen van goede kwaliteit. Let wel op dat je onderweg nog wel eens drempels kunt tegenkomen die niet goed zichtbaar zijn. De meeste bewegwijzeringsborden en toeristische informatieborden onderweg zijn zowel in het Arabisch als in het Engels. In Amman is het erg druk en chaotisch qua verkeer. Hoewel er verkeersregels gelden, lijkt niemand zich hieraan te houden en lijken de handen op de claxons vastgeplakt te zitten. Als je Amman uitrijdt, rijd dan rustig mee met het verkeer en toeter gewoon mee als je de rotonde op wilt of wilt afslaan. Eenmaal buiten Amman zijn de wegen veel rustiger dan dat wij gewend zijn en zul je ontspannen overal naartoe kunnen rijden. Let wel op je snelheid, want hier wordt streng op gecontroleerd.

Binnenlandse vluchten

Omdat de afstanden niet overdreven groot zijn, zul je tijdens een reis door Jordanië geen gebruik maken van binnenlandse vluchten. De enige mogelijkheid die interessant zou kunnen zijn, is een binnenlandse vlucht van Aqaba naar Amman, om vanuit Amman terug naar huis te vliegen. 

Trein

Er is geen passagierstreinverkeer in Jordanië. Er liep ooit een spoor van Damascus in Syrië, via Jordanië, naar Medina in Saoedi-Arabië,. Dit spoor heette Hejaz Railway maar wordt helaas niet meer gebruikt. Delen hiervan worden wel nog gebruikt voor vrachtvervoer. Hoewel er af en toe plannen zijn om hier weer passagierstreinen te laten rijden, is dat tot op heden nog geen werkelijkheid geworden. Wel worden er af en toe speciale 'toeristische' ritten georganiseerd, maar dit is nog niet op regelmatige basis.

Bussen

Busvervoer is het belangrijkste en uitgebreidste openbaar vervoer in Jordanië. Er zijn stadsbussen die in de grotere plaatsen en de nabije omgeving rijden. Minibussen verzorgen het regionale vervoer. De bussen rijden echter niet volgens vaste tijden en vertrekken pas wanneer ze vol zijn. Verder moet je de plaatsen een beetje kennen, omdat je zelf moet bepalen waar je er ongeveer uit stapt. Buslijndiensten verzorgen tenslotte het vervoer over lange afstanden tussen de grotere en de toeristische plaatsen. JETT is de nationale busmaatschappij met een betrouwbare service. Deze bussen hebben airconditioning en moeten van tevoren gereserveerd worden.

Taxi’s

Er zijn twee verschillende soorten taxi’s in Jordanië. Er zijn servicetaxi’s die volgens een vaste route rijden. Deze route staat in het Arabisch op de deur vermeld. Onderweg stoppen ze om andere mensen mee te nemen.

Daarnaast zijn er taxi’s zoals wij die kennen, met een meter voor de ritprijs. Deze meter moet officieel aan staan, maar dat is niet altijd het geval. Geef in dat geval aan dat je de meter wilt gebruiken. Als ze dit niet doen, spreek dan van tevoren de ritprijs af. Hierbij moet je wel onderhandelen. ‘s Avonds laat hebben de meeste taxi’s hun meter niet meer aan en zul je dus ook van tevoren je ritprijs moeten onderhandelen. In Amman rijd Uber ook.

Elektriciteit

De netspanning in het gehele land bedraagt 220 volt (50 hertz). Er wordt gebruik gemaakt van een ander stopcontact, veelal voor een Engelse stekker. Het is dus raadzaam om een wereldstekker mee te nemen.

Fotografie & filmen

Zorg dat je SD-kaarten voldoende ruimte hebben om alle mooie foto's te kunnen maken en opslaan die je tijdens jouw vakantie in Jordanië maakt. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de grotere winkelcentra in de grote steden SD-kaarten kopen en vaak ook accu’s of opladers.
 
Jordanië is een erg fotogeniek land en je zult dan ook veel foto’s en filmpjes maken. Men is gewend aan toeristen die gebouwen, landschappen en mensen fotograferen. Vraag echter altijd om toestemming als je iemand wilt fotograferen, vooral als je een vrouw of biddend persoon is die je wilt fotograferen. 

Let op: militaire gebouwen en terreinen, luchthavens, havens en politie mogen niet gefotografeerd worden.

Kleding

Het is belangrijk dat je in Jordanië gepaste kleding draagt. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je beter niet met blote schouders en blote knieën rond kunt lopen. Dus geen hemden, mouwloze shirts of topjes met spaghettibandjes.  

Voor vrouwen geldt dat ruim zittende kleding de voorkeur heeft en een badpak de voorkeur heeft boven een bikini. Vrouwen kunnen rokken dragen die over de knie zijn, maar het liefst nog langer zijn.

Mannen kunnen een korte broek dragen maar ook hierbij geldt een lange broek meer gewaardeerd word. Met een korte broek word je op sommige plekken niet toegelaten, bijv. een moskee.

Kleding in de winter

In de winter kan het nat en koud zijn. in Jordanië. Neem daarom een regenjas, warme jas, warme truien en een vest mee. Neem ook wat luchtigs mee voor een warmere, zonnige dag in de lagergelegen gebieden. Goede wandelschoenen zijn handig tijdens de excursies.

Kleding in de zomer

In de zomer kan het erg heet worden. Neem luchtige (bijvoorbeeld katoenen, linnen) kleding mee die niet te kort is (zie de eerste alinea’s). Een zonnebril en pet of hoed zijn onontbeerlijk. Voor de excursies heb je goede, stevige wandelschoenen nodig en eventueel sandalen. Neem voor de avonden en nachten wat warmere kleding mee, zoals een trui, fleecevest en jas. Warm nachtgoed is ook geen overbodige luxe. Het kan in de zomer flink afkoelen en zelfs erg koud worden ‘s avonds en ‘s nachts, vooral in gebieden zoals Wadi Rum.

Fooien

In het toerisme in Jordanië zijn veel mensen afhankelijk van een fooi. Hoewel niet verplicht is het gebruikelijk een fooi, ‘bakshiesh’ genoemd, te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes. Zorg daarom dat je altijd Jordaans kleingeld op zak hebt. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan jou, maar je kunt de volgende richtlijnen aanhouden.

Kamermeisjes: ca. € 1 per kamer per nacht
Kofferdrager/kruier: ca. € 1 per koffer
Lokale gids: ca. € 4 - € 5 per persoon per dag
Privéchauffeur: ca. € 2 - € 3 per persoon per dag
Restaurants: naar boven afronden of wat kleingeld als fooi achterlaten. Bij de betere, duurdere restaurants wordt vaak 10% servicekosten op de rekening gezet. Is de service goed bevallen, dan kun je zelf nog een kleine fooi als blijk van waardering geven. Worden er geen servicekosten gerekend, dan kun je ca. 10% aan fooi geven
Taxichauffeur: je kunt het bedrag naar boven afronden

 

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Onze experts Amber Expert-Jordanië
MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-Jordanië
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Jordanië
Annelies 333travel
Onze experts Annelies Expert-Jordanië
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Jordanië

Populaire reizen naar Jordanië

Bekijk meer >
Ad Deir, het Klooster, in Petra in Jordanië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 8
Jordanië Highlights Individuele rondreis Jordanië
  • Bezoek de indrukwekkende in rotsen uitgehouwen stad Petra
  • Maak een jeepsafari en overnacht in de Wadi Rum woestijn
  • Drijf in het zoute zeewater van de Dode Zee
Rustige weg bij Little Petra in Jordanië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 10
Fly Drive Grotten, Woestijnen en Zandkastelen Fly drive Jordanië
  • Ga op safari in het Shaumari Wildlife Reserve
  • Zie indrukwekkende gebouwen in de rotswanden van Petra
  • Maak een jeepsafari en overnacht in de Wadi Rum woestijn
Siq komt uit bij het Schathuis van de Farao in Petra in Jordanië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 8
Fly Drive Jordanië Highlights Fly Drive Jordanië
  • Bezoek de indrukwekkende in rotsen uitgehouwen stad Petra
  • Maak een jeepsafari en overnacht in de Wadi Rum woestijn
  • Drijf in het zoute zeewater van de Dode Zee

Ook naar Jordanië?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Jordanië
Alles
Alle periodes

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding