Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Bij het dorpje Umm Qais vind je de opgravingen van Gadara. Deze stad was ooit een van de leidende steden van de Decapolis (een economisch, politiek en cultureel verbond van 10 steden, gecontroleerd door Rome) en het had zelfs zijn eigen munten. Door de strategische ligging was het een populaire stad.
Waarschijnlijk was Gadara al bewoond in de 7e eeuw voor Christus. In 63 voor Christus kwam Gadara onder Romeins bewind en werd het lid van de Decapolis. De stad beleefde hoogtijdagen en er werd volop gebouwd, met name in de 2e eeuw na Christus. Het christendom bereikte de stad en het werd een bisschopszetel van de 4e tot de 7e eeuw. Helaas raakte de stad in verval na aardbevingen in de 7e en 8e eeuw. In de 19e eeuw zagen reizigers hier nomadenfamilies die hun geiten stalden in oude grafgebouwen. In 1886 begonnen Duitsers hier met opgravingen en later kwamen er andere internationale opgravingen. Dit is echter de verklaring waarom je hier nog uitlegbordjes in het Duits vindt.
Via het bezoekerscentrum bereik je het archeologisch terrein. Als eerste zie je het westelijk theater, het best bewaarde van de 2 theaters die de stad had en die plaats bood aan ca. 3000 mensen. Het theater is van zwarte basaltsteen gemaakt, wat er indrukwekkend uit ziet. Dan bereik je het kruispunt met de hoofdstraat van Gadara, de decumanus. Hier staat een platform die uitzicht biedt op de betwiste Golanhoogte en het Meer van Tiberias.
Verderop links van het kruispunt ligt het Romeins mausoleum. Dit is een Bijbelse plek, omdat het in verband wordt gebracht met een wonder van Jezus. Hij zou bij twee inwoners demonen hebben uitgedreven en de demonen hebben overgebracht naar een kudde varkens, die vervolgens op hol sloeg en de afgrond in stortte.
Vanaf het kruispunt kun je de trap opgaan naar een terras met een zuilengalerij, behorende bij een kerk. Als je verder loopt kom je bij de Acropolis. Deze werd door de Osmanen opnieuw bebouwd met gebruik van de oorspronkelijke stenen en je vindt hier mooie voorbeelden van Osmaanse architectuur. Hier vind je ook het archeologisch museum met vele vondsten die in Gadara gedaan zijn. In het Rest House kun je een drankje doen met prachtig uitzicht over het terrein en het Meer van Tiberias.
Tenslotte loop je via het noordelijk theater terug, die groter was dan het westelijk theater maar minder goed bewaard is gebleven, en kun je nog een Romeins rotsgraf zien.
Een andere reden dat Gadara populair was in de Romeinse tijd, was de nabijheid van warme, geneeskrachtige bronnen. Tegenwoordig heet het Al-Himma en het ligt ca. 10 km van Gadara, via een weg die vlak langs Israël en Syrië loopt. Je passeert twee legerposten waarbij je je paspoort moet laten zien. Je kunt het nog steeds bezoeken, maar het is een echte Jordaanse aangelegenheid en niet toeristisch. Mannen en vrouwen baden gescheiden en op vrijdagen en zaterdagen is het er vooral heel erg druk.
Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.
Contact Offerteof bel ons op: 0348 - 44 19 51
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.