Voor Laos heb je een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas nodig dat na vertrek nog 6 maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig.
Het toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthavens van Luang Prabang en Vientiane of bij de grensovergang van Thailand naar Laos kopen en kost ongeveer $ 35,-. Dit bedrag moet contant betaald worden in Thaise Baht of US Dollar. Vergeet vooral niet minimaal 2 pasfoto's in kleur mee te nemen. Het toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig. Wens je langer te verblijven, dan dien je vooraf in Nederland het visum te regelen. Je kunt dit visum tegenwoordig ook online aanvragen, echter is dit duurder dan ter plaatse (ca. $ 50,-).
Het toeristenvisum kun je ook snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaalt je extra handlingkosten. Visum Laos aanvragen.
Laos heeft veel hoogteverschillen, daardoor is het klimaat afhankelijk van waar je je bevindt. De heetste maanden zijn april en mei. Het kan dan gemiddeld 30 graden worden, en in de laaggelegen gebieden 40 graden worden.
Het regenseizoen begint in mei en duurt tot september. De buien zijn kort en krachtig en vallen meestal in de middag en avond. Laos heeft ook te maken met tropische moessons die er zijn van juli tot november. Ook deze buien zijn kort en krachtig maar kunnen erg verfrissend zijn.
Het droge seizoen is van december tot april. December en januari zijn de koudste maanden met temperaturen van ongeveer 20 graden. Zeker in de bergen kan het behoorlijk koud worden, soms zelfs tot rond het vriespunt!
De meest aangename periode om naar Laos af te reizen is in de Laotiaanse winter met temperaturen van ongeveer 20 graden. Het is dan ook het droge seizoen en niet zo vochtig en benauwd.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Laos. Wel worden er een aantal inentingen aangeraden: DTP en Hepatitis A. Verblijf je langer dan 2 weken in Laos dan wordt een buiktyfus vaccinatie ook aanbevolen. Wanneer je uit een gele koorts gebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht.
Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op je kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril en een hoed of pet mee.
Het tijdsverschil tussen Nederland en Laos verschilt in de zomer en in de winter.
In de zomer tijdens onze zomertijd is het in Laos 5 uur later en in de winter 6 uur later dan in Nederland.
De netspanning in Laos is 220 volt. Er kunnen Europese stekkers gebruikt worden, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.
Eten
De Laotiaanse keuken is net als de Thaise keuken pittig. Er wordt veel gebruik gemaakt van kokos, citroengras, gember en rode peper. De gerechten bestaan uit vlees of vis geserveerd met groente en kleefrijst.
Een traditioneel gerecht in Laos is ‘Laap’. Dit is gemaakt van fijngehakt vlees, het liefst kip of eend. Dit vlees wordt gemengd met kruiden, bouillon en ongekookte rijst die gebakken en fijngemalen is. Het gerecht wordt gegeten met rauwe groenten en kleefrijst. Salades zijn ook populair, vooral papajasalade met knoflook, chili en pinda’s met een dressing van vissaus en limoensap. Lekker pittig!
Als ontbijt worden er vaak baguettes geserveerd. Dit stamt nog uit de Franse koloniale tijd.
Omdat de Laotianen zelf nooit uit eten gaan, zijn er buiten Vientiane, Luang Prabang en toeristische bestemmingen als Vang Vieng weinig restaurants te vinden. In Vientiane en Luang Prabang kun je terecht in restaurants die lokale specialiteiten serveren, maar er zijn ook vele restaurants met een westers geïnspireerd menu. Het gaat dan vooral om de Franse keuken.
Traditioneel gezien worden rijst en kleefrijst gegeten met de rechterhand en noodles met stokjes. Tegenwoordig eten de Laotianen ook vaak met vork en lepel. In restaurants ligt er meestal gewoon bestek klaar.
Drinken
Koffie is overal in Laos verkrijgbaar. Deze is sterk, dik en diep zwart. De Laotianen serveren hun koffie met gecondenseerde melk op de bodem van het kopje koffie. Ook thee wordt geserveerd met gecondenseerde melk. Frisdranken zijn overal verkrijgbaar, maar zijn relatief duurder omdat ze geïmporteerd worden vanuit andere landen. De Laotianen drinken hun frisdrank graag lauw. Het populairste en bekendste bier in Laos is Beer Lao. Het bier wordt verkocht in grote flessen en is erg goedkoop. Lao Lao is de lokale sterke drank van Laos, namelijk rijstwhiskey.
Water kun je niet uit de kraan drinken, koop daarom flessenwater.
De meeste inwoners (60 %) van Laos zijn boeddhist en dit brengt nogal wat andere gebruiken met zich mee dan je in Nederland gewend bent. Houd rekening met deze gebruiken en toon respect voor de lokale bevolking. Een glimlach doet wonderen!
Belangrijk is dat je de bevolking nooit bij het hoofd aanraakt en wijs nooit met je voeten naar een boeddhistisch beeld. Het hoofd zit het hoogst op het lichaam en wordt gezien als het meest rein. Alles wat lager zit is onrein, dus de voeten zijn het meest onreine lichaamsdeel. Verhef nooit je stem tegen een Laotiaan. Het is gebruikelijk om je schoenen uit te doen als je ergens naar binnen loopt, vooral bij de mensen thuis.
Het wordt in Laos niet op prijs gesteld als je in het openbaar een vreemde kust of omhelst. De Laotianen gebruiken, net als in Thailand, de ‘wai’ om mensen te begroeten. Je vouwt je handen tegen elkaar en houdt ze met de vingers omhoog voor je gezicht. Hoe hoger de ‘wai’ hoe meer respect je toont.
De Laotianen zijn erg op de hygiëne van zichzelf en anderen gesteld. Zorg er dus altijd voor dat je schone kleding aan hebt en er schoon uit ziet. Als je tempels bezoekt, is het beleefd om lange mouwen en een lange broek te dragen. Wanneer je een tempel binnengaat, moet je altijd je schoenen uit doen, vooral als er een boeddhabeeld in de tempel staat.
Als laatste is het belangrijk dat je je hoofd lager houdt dan Boeddha’s en monniken. Je mag monniken niet fotograferen en als vrouw zijnde mag je geen monnik aanraken.
Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en opslaan tijdens je vakantie in Laos. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in Laos in de steden een SD-kaart kopen.
Vermijd het fotograferen van militaire objecten en vliegvelden. Dit is namelijk verboden. Wil je een foto maken van de bevolking, dan is het gepast om altijd eerst toestemming aan ze te vragen.
In Laos betaal je met de Laotiaanse Kip. De koers van deze valuta schommelt veel. Laos heeft geen muntgeld, alleen biljetten. Wisselen kun je bij banken en bij hotels in de grotere plaatsen. Creditcards en cheques worden niet overal geaccepteerd. US Dollars (alleen nieuwe en onbeschadigde biljetten) en soms Thais geld worden wel geaccepteerd. Houd er rekening mee dat er dorpjes in Laos zijn die geen pinautomaat hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg contant geld bij je hebt.
Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex Laotiaanse Kip of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.
Hierbij krijg je de volgende voordelen:
- Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
- Keuze uit 50 populaire valuta
- Ophalen van Laotiaanse Kip kan al binnen 30 minuten
- Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc.
Klik hier voor meer informatie en jouw bestelling.
Neem lichte kleding mee, zoals linnen en katoen. Koelt het wat af, dan is een trui of vest voldoende. Ga je echt de bergen in, dan is een dikke trui of fleecetrui in de koudere periode nodig. Mocht je trekkingen gaan maken, dan is het verstandig om wandelschoenen te dragen. Neem als je tijdens het regenseizoen naar Laos reist een regenjas of poncho mee.
Je kunt in Laos jouw mobiele telefoon gewoon gebruiken. Controleer echter bij jouw provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Je kunt ook een e-sim aanschaffen, zodat je in Laos van het mobiele internet gebruik kunt maken.
Wil je vanuit jouw hotelkamer bellen, vraagt dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is kostbaar. In de steden en toeristische plaatsen is (wifi)internet beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars.
Laos staat bekend als een veilige vakantiebestemming. Desondanks is het altijd verstandig om de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let net zoals in Nederland goed op je spullen en loop niet met een openstaande tas op straat. In de grotere steden en toeristische bestemmingen kunnen zakkenrollers actief zijn.
Bij de landgrensovergangen met Cambodja, Thailand en Vietnam dien je goed op te letten. Hier wordt wel eens geprobeerd je meer te laten betalen dan nodig is. Vraag voordat je de grens overgaat aan je gids wat je moet doen en wat je moet betalen. Je bent dan goed voorbereid.
Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je door naar de website van Rijksoverheid.
De infrastructuur in Laos is vaak nog vrij slecht. Het is daarom verstandig om niet in het donker nog de weg op te gaan. De weg die van het noorden naar het zuiden gaat, Luang Prabang - Vientiane - Pakse is nu wel goed begaanbaar en is één van de weinige wegen die goed geasfalteerd is. Er zijn jaarlijks redelijk veel verkeersslachtoffers door de slechte wegen en als toerist word je aansprakelijk gesteld, ook als het niet jouw schuld is.
Er rijden in Laos bussen, maar die verbinden alleen de grootste steden met elkaar. De bussen zijn slecht onderhouden en zitten vaak overvol met mensen, dieren en bagage. Zorg ervoor dat je tijdens lange ritten genoeg eten en drinken bij je hebt, want er wordt onderweg nergens gestopt.
In de steden kun je met de tuktuk reizen, al vind je er lang niet zoveel als bijvoorbeeld in Thailand.
Je kunt in Laos ook met de boot het land bezichtigen. Een mooie route is om vanuit het noorden van Thailand via de Mekong rivier naar Luang Prabang te varen. Dit doe je in twee dagen, met een overnachting in het plaatsje Pakbeng dat ongeveer halverwege ligt.
Het geven van fooien is nog niet echt gebruikelijk in Laos. Echter, als je tevreden bent over de service, kun je altijd je waardering laten blijken met een fooi. Men zal je hiervoor erg dankbaar zijn. Je kunt 5% tot 10% van de rekening aanhouden in restaurants. Voor een gids is USD 2,- per dag redelijk en voor een chauffeur USD 1,- per dag. Voor bellboys is USD 1,- per koffer een goede indicatie.