Voor reizen naar de Malediven is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht dat bij aankomst nog minimaal een maand geldig is.
Op het vliegveld van Malé ontvang je een gratis visum (visa on arrival) dat 30 dagen geldig is. Om het visum te krijgen moet je in het bezit zijn van een retourvlucht, hotelreservering en een lege pagina in je paspoort voor de stempel.
Ook dien je, binnen 4 dagen voor aanvang van je reis (zowel bij aankomst als vertrek), het online Traveller Declaration form ingevuld te hebben. Dit kan gratis op deze link.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit dan kunnen afwijkende bepalingen gelden. Controleer dit zelf bij het betreffende consulaat.
De Malediven is door het tropisch klimaat het gehele jaar te bezoeken met gemiddelde temperaturen rond de 29 graden. De luchtvochtigheid en hoeveelheid regen is echter afhankelijk van de periode. Januari t/m april zijn de droogste maanden, terwijl mei t/m oktober wordt gezien als het regenseizoen.
Voor het reizen naar de Malediven zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en hepatitis A.
Laat je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Bekijk onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
Een vakantie in de zon is heerlijk maar de zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril en hoed of pet mee.
Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee of het zwembad. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt maar het water versterkt de zonnestralen juist. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem voor de zekerheid een zonnebril en hoed of pet mee.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan.
Het is in Malé tijdens onze zomertijd 3 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 4 uur. Afhankelijk van de ligging van het resort kan het tijdsverschil weer veranderen en zijn er ook eilanden die hun eigen 'eiland tijd' hanteren. Het tijdsverschil kan variëren van 3 tot 5 uur later dan in Nederland. Eiland tijd verschilt meestal een uurtje met de plaatselijke tijd en zorgt ervoor de zons- op en ondergang wat gunstiger valt in verband met de dineer momenten op de eilanden.
De Malediven is een van de meest veilige vakantiebestemmingen in de wereld. Ondanks het criminaliteitscijfer bijna nul is, doe je er altijd verstandig aan om de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let net als in Nederland goed op je spullen en gebruik maken van een kluisje in het hotel. Op de Malediven komen regelmatig demonstraties voor, die soms voor onrust kunnen zorgen. In de resorts die vaak afgelegen zijn zul je hier weinig van merken.
De munteenheid op de Malediven is de Maldivian Rufiyaa (MVR). Echter gaat het betalingsverkeer voornamelijk met Amerikaanse dollars vanwege de gunstige waarde van deze munt. Neem daarom vooral Amerikaanse dollars in contant geld mee, in kleine coupures, naar de Malediven. De bekende creditcards worden in de hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.
Aangezien de Malediven een tropische zonbestemming is, raden we aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen. Over het algemeen is de Malediven een ontspannen strandbestemming waarbij informele kleding gedragen wordt. Sommige hotels en resorts hanteren, vooral 's avonds, kledingvoorschriften in de restaurants die netter zullen zijn dan voor overdag. Houd hier rekening mee. Breng je een bezoek aan de hoofdstad Malé of ga je tijdens een excursie naar een lokaal eiland? Dan zijn bedekte bovenarmen en knieën voor de vrouwen gewenst uit respect voor de bevolking.
Internationaal bellen vanuit de Malediven is over het algemeen duur en de meeste hotels rekenen een forse toeslag voor het bellen vanuit de hotelkamer. Vraag altijd even van bij de receptie wat bellen kost.
Je mobiele telefoon werkt gewoon op de Malediven. Informeer bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet, voordat je dit in het buitenland gebruikt. In de meeste hotels is Wi-Fi beschikbaar. Soms is gebruik ervan gratis. Soms tegen betaling.
De netspanning is 220 volt. In de hotels is het stekkertype in de badkamer veelal gelijk aan ons model. Neem voor de zekerheid een reisstekker mee. Vaak hebben de hotels een adapter liggen die je kunt lenen. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
Vervoer op de Malediven gaat voornamelijk over het water en in de lucht. Zo wordt er gebruik gemaakt van lokale Dhoni’s (traditionele houten vissersschepen), voornamelijk door de lokale bevolking, waar je veelal leuke excursies mee kunt maken.
Vervoer naar de hotels op de eilanden vindt plaats per speedboot. Ligt je hotel verder weg of in een andere atol, dan maak je meestal gebruik van een watervliegtuig. Houd er rekening mee het watervliegtuig alleen operationeel is tijdens de daglicht uren. Eventueel kun je ook gebruik maken van een binnenlandse vlucht naar een andere atol (bijna elke atol heeft wel zijn eigen vliegveld), waarna je verder gaat per speedboot naar je resort.
Het geven van fooien is gebruikelijk op de Malediven. Het personeel in de toeristische sector is hoofdzakelijk van fooien afhankelijk. Service charge is in de restaurants meestal al aan de rekening toegevoegd. Het is echter gebruikelijk dat je toch een kleine fooi achterlaat. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer $ 5-10 per week, bellboys $ 1 per koffer.
Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan tijdens jouw vakantie in de Malediven. Je verblijft op een tropisch eiland en hebt niet direct toegang tot winkels. Veel resorts hebben wel een klein winkeltje of in het lokale dorpje kun je geluk hebben. Echter is dit geen gegeven ze ook camera benodigdheden zullen hebben.
De Malediven is een waar paradijs om te filmen en te fotograferen, dit mag dan ook bijna overal zonder problemen. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming.