Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Maleisië

Goed voorbereid naar Maleisië

Ga je op vakantie naar Maleisië? Bekijk hieronder dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, vaccinaties  en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten & visum

Een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas is is vereist voor je reis naar Maleisië. Deze dient na verblijf nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een visum is niet verplicht als je korter dan 90 dagen verblijft.

Wel dien je voor aankomst in Maleisië de elektronische MDAC Arrival Card in te vullen. Dit kan vanaf 72 uur voor aankomst.

Klimaat & beste reistijd

De temperatuurverschillen in Maleisië zijn uiterst gering. De temperaturen variëren tussen de 21° en 32° Celsius. De luchtvochtigheid is relatief hoog.

Van oktober tot februari valt er aan de oostkust van het schiereiland, als ook in de staten Sabah en Sarawak (Borneo) veel regen. Aan de westkust van het schiereiland moet je in de maanden april en mei en in de maanden oktober en november rekening houden met korte en soms hevige tropische regenbuien.

Meer informatie over de beste reistijd naar Maleisië

Vaccinaties & gezondheid

Reisvaccinaties

Officieel is voor een bezoek aan Maleisië geen vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. Daarnaast is het verstandig om informatie in te winnen over malaria, aangezien dit voor sommige gebieden van toepassing kan zijn.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Bekijk onze reisvaccinatie pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Een vakantie in de zon is heerlijk. Let wel dat de zon rond de evenaar een stuk sterker is dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruitshake onder de parasol van het plaatselijke barretje. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem verder een zonnebril en een hoed of een pet mee.

Tijdsverschil

Het is in Maleisië 7 uur later in onze wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het 6 uur later in Maleisië.

Veiligheid

Over het algemeen is Maleisië een heel veilige bestemming. Uiteraard dien je tijdens het reizen de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let goed op je spullen en maak (waar mogelijk) gebruik van een kluisje om geld en paspoort in op te bergen. Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen. Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fooien

In Maleisië is 10% service charge en 6% SST (sales en service tax) in restaurants bij de prijs inbegrepen. Uiteraard kun je bij een zeer hoog service niveau een extra fooi geven.

Voor kamermeisjes is een fooi van ca. MYR 5 per dag gebruikelijk en voor bellboys ongeveer MYR 2 per koffer. 

Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kun je MYR 20 - MYR 30 per persoon per dag als richtlijn aanhouden.

Fotografie & Filmen

Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan die je tijdens jouw vakantie in Maleisië maakt. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaart kopen. 

Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Indien het niet mag of als je geen flits mag gebruiken dan wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen? Vraag dan eerst toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Gebruiken

De voeten zijn in Azië het onreine deel van het lichaam. Het hoofd wordt gezien als heilig. Kleine kinderen over hun hoofd aaien wordt in Azië dan ook vreemd gevonden. 

In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Probeer te voorkomen om iemand direct op fouten te wijzen, kritiek te leveren of heftige emoties te tonen, zoals boosheid of verdriet. Blijf rustig en toon begrip, daarmee kom je heel ver. Aangezien Aziaten je niet willen teleurstellen zul je nooit een ontkennend antwoord op je vragen krijgen. Dit kan rare, soms vervelende situaties opleveren. Dat gebeurt niet uit onwil.

De fantastisch mooie omgeving van Zuidoost Azië wil je zeker op beeld vastleggen. De Aziatische bevolking is gewend aan fotograferende toeristen. Vraag wel even toestemming als je een foto wil maken van personen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden.

Zoals in geheel Zuidoost Azië is afdingen gebruikelijk. Blijf vooral lachen. De bedoeling is om op een prijs uit te komen die beide partijen tot tevredenheid stemt. 

In Maleisië en Indonesië wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Er wordt dan ook verwacht dat je eet en groet met je rechterhand. En ook hier geldt; kleed je netjes als je een moskee, tempel of paleis gaat bezichtigen. Trek ook je schoenen uit als je een heilige plaats betreedt.

Geld

Er kan in de toeristische steden gepind worden als jouw bankpas een Maestro logo heeft. Vergeet niet je pinpas op Werelddekking te zetten. We raden aan om ook euro's in contanten mee te nemen. Deze kun je bij elke officiële bank zonder problemen wisselen naar Ringgit. Creditcards worden meestal ook geaccepteerd. 

Het prijsniveau ligt in Maleisië lager dan in Nederland. Het is heel normaal om af te dingen als je iets koopt. De Maleisische munteenheid is de Maleisische Ringgit. Eén Ringgit bestaat uit 100 Sen. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 Sen als ook van 1 Ringgit. De briefjes zijn er in de waarde van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 tot 1000 Ringgit.

Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex Maleisische Ringgit online te kopen. Na de bestelling kun je binnen 14 dagen de valuta in de buurt van jouw woonplaats ophalen.

Hierbij heb je de volgende voordelen:

  • Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
  • Keuze uit 50 populaire valuta
  • Ophalen van de Maleisische Ringgit kan al binnen 30 minuten 
  • Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc. 
Kleding

Hou rekening met je kledingkeuze wanneer je een moskee wilt bezoeken. Hierbij dienen armen en benen bedekt te zijn.

Telefoon & internet

Je kunt in Maleisië je mobiele telefoon gewoon gebruiken. Informeer echter bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon.

Wil je vanuit de hotelkamer bellen? Informeer dan eerst de tarieven. internationaal bellen kan duur zijn. In de steden en toeristische plaatsen is Wi-Fi beschikbaar in de meeste hotels, restaurants en bars.

Vervoer

De infrastructuur op Maleisië is van goede kwaliteit. Je kunt binnenlandse vluchten boeken tussen de grotere steden en bijvoorbeeld tussen Oost- en West-Maleisië. 

Op de eilanden zelf is het leuk om een auto te huren. De wegen en bewegwijzering zijn goed. Houd er wel rekening mee dat er links gereden wordt. Verder is de trein een voordelige keus en een unieke belevenis. 

Een sneller vervoermiddel is de bus. Ook deze is goedkoop en heeft een uitgebreid netwerk. Voor grotere afstanden kun je de Express-bus nemen.

De taxi is een heel populair vervoermiddel in Maleisië. Let op dat de meter wordt aangezet of spreek voordat je vertrekt een vaste prijs af. In Kuala Lumpur kun je overigens ook goed met de metro reizen.

Elektriciteit

De netspanning in Maleisië is 240 volt. Een verloopstekker meenemen is wenselijk. Het is handig een wereldstekker mee te nemen en bij de meeste recepties in de hotels is vaak wel een adapter beschikbaar, indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-Maleisië
Onze experts Amber Expert-Maleisië
Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-Maleisië
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Maleisië
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Maleisië

Ook naar Maleisië

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Maleisië
Alles
Alle periodes

Onze populairste reizen

Alle reizen >
Jungle van Belum Rainforest
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
De Wonderen van West-Maleisië Individuele rondreis Maleisië
  • Bruisend Kuala Lumpur en koele Cameron Highlands
  • Op zoek naar rafflesia's in de jungle van Belum
  • Sfeervol Georgetown en het koloniale verleden van Penang
Longtailboot transfer naar Taman Negara in West-Maleisie
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
Highlights West-Maleisië Individuele rondreis Maleisië
  • Bruisend Kuala Lumpur en jungle van Taman Negara
  • Koele Cameron Highlands en Koloniaal Penang
  • Tropisch koraaleiland Langkawi
Uitzicht theeplantages Cameron Highlands
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 12
Discover Kleurrijk Maleisië Individuele rondreis Maleisië
  • Bruisend Kuala Lumpur
  • Hooggelegen Cameron Highlands
  • Koloniaal Penang en tropisch koraaleiland Langkawi

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding