Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan en maakt deel uit van de eilandengroep Maskarenen. Tot de Maskarenen Archipel behoren ook het eiland Réunion en Rodrigues. Het eiland ligt circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen. Het paradijselijke Mauritius met zijn schitterende stranden, relaxte sfeer en weelderige binnenland heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de mooiste strandbestemmingen ter wereld.
Hoofdstad: Port Louis
Aantal inwoners: Circa 1.350.000
Staatsvorm: Republiek
Oppervlakte: 2040 km²
Taal: Engels, Frans en hoewel het Creools de moedertaal is van meer dan de helft van de bevolking, is het geen officiële taal.
Munteenheid: Mauritian Rupee (MUR)
Tijdsverschil: Het is op Mauritius 3 uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd. In de zomermaanden is het tijdsverschil slechts 2 uur.
De grootse bezienswaardigheid is de tropische kustlijn van het eiland Mauritius. Schitterende witte stranden en een azuurblauwe zee vormen een paradijselijk decor.
Stranden
Met name in het noorden, oosten en westen vindt u stranden waar u behalve zonnebaden ook goed kunt snorkelen en duiken. Het zuiden is hier minder geschikt voor. De mooiste stranden van Mauritius zijn volgens de kenners Flic en Flac, Blue Bay, Belle Mare, Grand Baie, Trou aux Biches, Tamarin en Pereybere. Vooral bij Grand Bay en Pereybere tref je ook vele restaurantjes, winkels en cafés. Een echte aanrader om te bezoeken is het Ile aux Cerfs. Een onbewoond eiland in het oosten van Mauritius en op slechts 10 minuten varen. Een waar paradijsje voor watersporters en het heeft het mooiste strand van Mauritius.
Binnenland
In de bosrijke omgeving van het zuidwesten van Mauritius liggen de zogenaamde Les 7 Cascades (De 7 Watervallen). De natuur is hier schitterend te noemen. Het gebied is uitstekend geschikt om verschillende wandelingen te maken langs watervallen, grillige rotspartijen, stromende rivieren en prachtige panoramische uitzichtpunten. Vooral het uitzicht vanaf ‘Bout du Monde’ is adembenemend te noemen.
De beroemdste natuur bezienswaardigheid van Mauritius is de Seven Coloured Earths of Chamarel. Dit gebied is tot stand gekomen door een geologische vorming. Het gebied bestaat uit duinen van zand in verschillende surrealistische strepen, die variëren in de kleuren van rood, bruin, violet, groen, blauw, paars en geel.
Culturele bezienswaardigheden
Het heilige meer Ganga Talao, ook wel Grand Bassin genoemd. Het krater meer Ganga Talao ligt te midden in een prachtig landschap met groene heuvels en een bosrijke omgeving. Aan het meer bevinden zich verschillende Hindoeïstische tempels, waardoor dit gebied gezien wordt als de meest heilige Hindoestaanse plek van Mauritius. Jaarlijks bezoeken vele pelgrims te voet deze heilige plek. In de nabije omgeving van Ganga Talao staat een drieëndertig meter hoog standbeeld van de god Shiva.
Mauritius is voor duikers een populair eiland en minimaal zo mooi als bij de Malediven. De temperatuur van het water varieert tussen de 20°C en 30°C, afhankelijk van het seizoen en de duiklocatie.
De beste plek om te duiken is het westen van Mauritius. In totaliteit zijn er 200 verschillende soorten koraal, inclusief de beroemde zwarte koraal. Er komen een groot aantal tropische vissen voor, schildpadden, dolfijnen en haaien. Duiken in Mauritius is niet alleen beperkt tot de riffen. Mauritius is van origine een vulkanisch land en er zijn ook meerdere grotten om te ontdekken. Wil je wrakduiken? Dan is Mauritius ook de perfecte locatie. Sommige wrakken stammen nog uit de piratentijd. Een populair wrak voor duikers is de Sirius, een 19 -eeuws fregat dat na een zeegevecht tegen de Fransen is gezonken.
De mooiste koraalriffen tref je aan bij Le Morne, Flic-en-Flac en Trou-Aux-Biches. Bij Grand Baie in het noorden ligt een interessante vulkanische krater die vaak bezocht wordt door haaien en roggen.
In het oosten van Mauritius wordt ook gedoken maar het zeewater is er wel kouder dan aan de westkust en er zijn meer stromingen. Snorkelen kan goed in de lagune bij Flic en Flac. Het water is ondiep, het zeewater is warm en je ziet er vele kleurrijke vissen.
Een van de leukste manieren om Mauritius te leren kennen is om te genieten van de veelzijdigheid die de Mauritiaanse keuken te bieden heeft. Bien manzé (goed eten) is dan ook een veelgehoorde uitspraak op het eiland.
In de Mauritiaanse keuken ontmoet het oosten het westen en ontstaat er een ‘fusion’ van bereidingswijzen en ingrediënten. Iedere groep immigranten voegde weer iets toe. Denk aan overheerlijke Indiase curry ’s, gegrilde garnalen en allerlei vissoorten in creoolse saus, geroerbakte Chinese bami maar ook Franse haute cuisine. Een andere prettige erfenis uit Franse tijden is het verse brood, croissant en patisserie.
Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In veel lokale restaurants komen als smaakversterkers geen zout en peper op tafel maar schaaltjes knoflookolie en een sambal van groene of rode pepers.
Vers fruit is volop verkrijgbaar zoals onder ander watermeloenen, ananas, papaya's, bananen, guave, passievruchten, bigarades, citroenen, lychees en mango's,
Koffie wordt hier 'op z'n Creools' gedronken, namelijk met vanille-aroma. Zeker de moeite waard om te proberen evenals de lokale rum met veel verschillende smaken.
Een bekende cocktail is Ti-punch, rum met citroensap en suikersiroop. Mauritianen drinken ook graag bier dat ijskoud wordt geserveerd. Populair zijn de Mauritiaanse merken Blue Marlin en Phoenix. Tot de niet-alcoholische drankjes behoort kokoswater, met een scheutje limoensap lekker verfrissend op een hete dag. Je drinkt het met een rietje uit de kokosnoot.
Mauritius werd in 1598 ontdekt door Nederlandse schippers. Het tropische eiland was toen nog onbewoond. Ze gaven het eiland de naam Mauritius naar Prins Maurits, de broer van Willem van Oranje. Mauritius werd door de VOC gebruikt als doorvoerhaven vanuit Indië. Tijdens het verblijf van de Nederlanders op Mauritius begon men suikerriet te produceren. Deze suikerteelt vormt nog steeds een van de voornaamste exportproducten van Mauritius.
Begin 1700 verhuisden de Nederlanders naar de Kaap in Zuid-Afrika, omdat dat beter op de handelsroutes lag. Mauritius werd in 1715 gekoloniseerd door de Fransen, die het eiland handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Ile de France.
Na een eeuw werd het door de Engelsen veroverd, die de kolonie weer omdoopten tot Mauritius. Pas in 1968 verkreeg het eiland onafhankelijkheid. Het eiland is vandaag de dag een mengelmoes van diverse religies en culturen geworden, die allen vreedzaam naast elkaar leven.
Ga goed voorbereid op reis met onze praktische informatie over Mauritius. Of je nu zoekt naar informatie over het klimaat, kleding, valuta of gebruiken. Je vindt het hier!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.