Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Nepal is ongetwijfeld één van de meest magische landen van Azië. Een land gedomineerd door de hoge pieken van de Himalaya, die zich prachtig aftekenen tegen een strak blauwe lucht. Nepal wordt ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd. Acht van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in Nepal, waaronder de hoogste en meest bekendste de Mount Everest is.
Hoewel Nepal tussen twee enorme buurlanden ligt, India en China, heeft Nepal een geheel eigen identiteit en cultuur. Het land is een juweeltje op cultureel gebied met zijn koningssteden in de Kathmandu Vallei, met mystieke tempels en woest uitziende Sadhu’s. Het land heeft een betoverende gevarieerde natuur maar ook zeer diverse gewoontes en volken. In het tropische zuiden van Nepal ligt Chitwan National Park, een van de laatste gebieden waar je kans maakt de Indiase neushoorn of Bengaals tijger in het wild te spotten.
Hindoeïsme en Boeddhisme gaan hand in hand, sjamanisme en religieuze tradities vermengen zich. De bevolking is bijzonder vriendelijk en maakt Nepal daarom tot een van de meest fascinerende landen van Azië.
Hoofdstad: Kathmandu
Aantal inwoners: 28.563.377
Oppervlakte: 147.181 km²
Taal: Nepali
Klimaat: Gematigd
Religie: Hindoeïsme 89%, boeddhisme 8%, islam 2%, christendom 1%
Zomertijd: 3 uur en 45 minuten later
Wintertijd: 4 uur en 45 minuten later
Buurlanden: India en China (Tibet)
Geldeenheid: Nepalese Rupee
Elektriciteit: 220 volt
Nepal telt ongeveer 28 miljoen inwoners, waarvan het grootste deel Hindoe is. Ongeveer 13% van de bevolking woont in de steden, waarvan zo’n 4 miljoen mensen in en rond de hoofdstad Kathmandu. In de hogergelegen gebieden is het een stuk minder dichtbevolkt. Hier zul je slechts af en toe een huis tegenkomen.
De Nepalezen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Overal waar je komt zal je begroet worden met ‘Namasté’. De bevolking kan onderverdeeld worden in 3 hoofdgroepen; de Sherpa’s, de Tibeto-Birmanen en de Indoariers. Hiernaast zijn er nog zo’n 35 aandere etnische groepen. Iedere groep kent haar eigen taal, tradities en gewoonten.
Religie is onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven van de Nepalezen. Nepal is het enige Hindoe-Koninkrijk ter wereld. Echter hoewel het land voornamelijk Hindoeïstisch is, kennen weinig landen zo’n mengelmoes aan geloven als Nepal. Naast het Hindoeïsme is het Boeddhisme een belangrijke godsdienst. Om deze twee belangrijkste geloven kun je niet heen tijdens een reis in Nepal. Overal in het land zie je tempels, pagodes en kloosters in allerlei vormen en maten die druk bezocht worden door monniken, pelgrims en sadhu’s. De heilige sadhu’s zijn zeer schaars gekleed.
Hun gezichten zijn vaak bedekt met as en ze hebben woeste haren en zijn vergezeld door de drietand, de zogeheten "trisula", het symbool van Shiva. Ook de islam en het christendom kunnen we terugvinden in Nepal. Deze zijn echter een stuk minder vertegenwoordigd.
De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden. Hoewel het land haar eigen keuken heeft, komt u veel buitenlandse invloeden tegen. Vooral de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken is sterk verweven door de lokale keuken.
Het nationale gerecht van Nepal is 'Dal Bhat’, bestaande uit rijst met een linzensoepje. Een ander gerecht dat vrijwel bij elke maaltijd wordt gegeten is Chapiti, een pannenkoekachtig brood, wat tevens gebruikt kan worden als ‘lepel’. Populaire kipgerechten zijn de Kip Buthua en Kip Takari.
Net als in India worden er in Nepal veel curries gegeten. Curry wordt bereid met een mengsel van kruiden en specerijen, gecombineerd met vlees, vis of vegetarische schotels. Vooral de vegetarische gerechten zijn sterk vertegenwoordigd, daar veel Hindoes geen vlees eten. Een maaltijd bereid met curry kan variëren van mild tot zeer heet. Past u daarom goed op met het eten van curries en neem niet te veel, ons lichaam is vaak niet gewend aan het vettige en pittige voedsel.
Het nationale drankje is Chai, thee gekookt met melk, suiker en soms specerijen, in de bergstreken mengt men er yakboter door. Naast bier kent het land ook goede sterke dranken, populair zijn de Khukrirum en de vele wodka's uit Kathmandu.
Ondanks dat Nepal niet heel groot is, heeft het land grote verschillen in landschap. Grofweg kunnen we stellen dat het noorden van Nepal in beslag wordt genomen door de hoge Himalaya. De hoge pieken van de Himalaya tekenen prachtig af tegen een strak blauwe lucht. Nepal wordt ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd. Acht van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in Nepal, waaronder de hoogste en meest bekendste de Mount Everest (8848 m) is.
Doordat Nepal enorme verschillen in hoogte en klimaat kent, is ook de flora en fauna enorm divers. Er leven meer dan 6500 verschillende bloemen, planten, struiken en bomen in Nepal. De nationale bloem is de Rododendron, welke in maart en april prachtig in bloei staat. Daarnaast telt het land ongeveer 800 verschillende vogelsoorten en komen er exotische dieren voor.
In het gebied rond de Himalaya groeien vooral naaldbomen en orchideeën en er leven beren, wolven, zeldzame sneeuwluipaarden en geiten.
In het tropische laagland vindt u vooral oerwouden waar neushoorns, tijgers , olifanten, buffels, panters, hyena’s, bizons, slangen, zwijnen, herten en krokodillen leven. Hier bevindt zich ook het Chitwan National Park, één van de laatste gebieden waar u kans maakt de Bengaalse tijger in het wild te spotten.
Nepal heeft over het algemeen een gematigd klimaat met droge winters en hete zomers. Maar doordat het land enorme hoogteverschillen kent, is het klimaat in elk deel van het land weer anders.
In de tropische laaglanden van Zuid-Nepal zijn de zomers heet en erg vochtig. Tussen juni en september de trekt de moesson (regenperiode) hier van oost naar west over het land. In deze periode is het warm (25 tot 40 graden) en regent het iedere dag. De winters zijn zacht en droog met overdag temperaturen tussen de 19 en 24 graden.
Het heuvelachtige midden van het land worden de warme zomers worden afgewisseld door koele winters. De gemiddelde temperatuur varieert van 10 graden in januari tot 24 graden in juli. In de winter kan het 's nachts flink koud worden, maar blijft de temperatuur vaak boven nul.
In de Himalaya betekent de winter (december - februari) extreme kou en sneeuwval. Pas vanaf maart worden de temperaturen aangenamer, echter boven de 4000 meter komen de temperaturen praktisch niet boven het vriespunt
Over het algemeen is de beste tijd om Nepal te bezoeken van februari t/m mei e
Ga goed voorbereid op reis met onze praktische informatie over Nepal. Of je nu zoekt naar informatie over een visum, het klimaat of reisvaccinaties. Je vindt het hier!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.