Bevolking en cultuur
Oman heeft ruim 3 miljoen inwoners, waarvan de meeste in de steden aan de kust wonen. Hoewel er in Oman ook veel buitenlandse werkers zijn, bestaat toch ruim 70% van de bevolking uit Omani. Dit feit maakt een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld het buurland Verenigde Arabische Emiraten en zorgt ervoor dat Oman een veel traditioneler ingesteld land is. De bevolking van Oman bestaat uit vele etnische groeperingen, waarvan de meerderheid tot de Bani Hinawi stam (kustbewoners) en de Bani Ghafiri stam (bedoeïenen) behoren.
Natuur
Oman is qua oppervlakte een groot land en door de ligging op het Arabische schiereiland zijn er diverse soorten landschap te bespeuren. Zo bestaat een groot deel van het land uit bergachtige gebieden vol scherpe rotsen en steile wanden, maar natuurlijk zijn er ook de uitstrekte woestijngebieden. In deze gebieden vind je ook de groene oases, die wadi’s genoemd worden. Langs de kust wisselen rotsformaties en verlaten baaien met mooie strandjes elkaar af.
De zuidelijke deelstaat Dhofar wordt ook wel het groene hart van Oman genoemd. Dit gebied staat onder invloed van de zuidwestelijke moesson en verandert in onze zomer in een groene oase vol watervallen en stroompjes. De meest noordelijke deelstaat van Oman, het schiereiland Musandam wordt dan weer het Noorwegen van het Midden-Oosten genoemd. Dit vanwege de prachtige fjorden die je hier vindt.
Ondanks dat een groot deel van het land dor en droog is, zijn er toch verbazingwekkend veel diersoorten te vinden in Oman. Zo kun je er de zeldzame Arabische Oryx, een antilopensoort tegenkomen en leven er langs de kust diverse zeedieren waaronder zeeschildpadden en dolfijnen. Voor vogelliefhebbers is Oman ook een bestemming bij uitstek. Door de ligging tussen Azië en Afrika in, kunnen vogelsoorten uit beide werelddelen in Oman worden gespot.
Eten en drinken
De Omaanse keuken is een mengeling van de Indiase en Arabische keuken. De basis van een maaltijd bestaat veelal uit rijst. Deze wordt aangevuld met groente-, vis- en vleesgerechten waarin veel gebruik wordt gemaakt van saffraan en kruidige Curry’s. Het eten in Oman is echter niet pittig en je kunt dus gerust alles proberen. Verder zijn Omani dol op koffie en het drinken hiervan is ook een belangrijk sociaal ritueel. Het zal dan ook regelmatig gebeuren dat je tijdens een vakantie in Oman een kopje aangeboden krijgt. Ook in veel hotel lobby’s staat de koffie klaar als teken van welkom. Echte Omani koffie wordt sterk gezet en gekruid met kardemom en andere specerijen. Ook worden er vaak zoete lekkernijen bij geserveerd. Wanneer je in een lokaal restaurant eet in Oman, is het eten in ieder geval goedkoop. Voor een paar euro heb je al een volledige maaltijd. Eet je in een hotel, dan liggen de prijzen ongeveer gelijk aan een restaurant in Nederland. Verder zijn in grotere steden zoals Muscat ook internationale restaurants beschikbaar, waar de prijzen uiteraard hoger liggen.
Bij de maaltijd kun je diverse frisdrankjes drinken, maar bijvoorbeeld ook voor een lokale specialiteit als kamelenmelk of rozenwatermelk kiezen. Een lokaal of frisdrankje kost minder dan € 0,50 (OMR 0.2). Alcohol is officieel verboden in Oman, maar er zijn diverse hotels en restaurants die speciale toestemming hebben om alcohol te serveren. Hou er rekening mee dat alcoholische drankjes niet goedkoop zijn. Voor een biertje of glas wijn betaal je zo’n € 7-10 (OMR 3-4). Zelf alcohol meenemen in je koffer is toegestaan, mits je aan de maximaal toegestane hoeveelheid van de douane voldoet. Wij raden af om kraanwater te drinken. Overal, ook onderweg, is mineraalwater in flessen te koop.
Let op! Tijdens de Ramadan maand zijn de regels scherper en gelden er strengere regels m.b.t. eten en drinken in het openbaar.