Bezienswaardigheden Singapore
Door haar rijke geschiedenis is Singapore een land en een stad met een enorme variëteit. Natuurlijk is het een metropool met wolkenkrabbers, belangrijke zakencentra, enorme shoppingcentra en duizenden restaurants. Veel reizigers verblijven hier één of enkele dagen om goedkoop te winkelen. Alles is hier te krijgen: kleding, elektronica en kunst. Ook qua eten vind je er alles van Oosterse specialiteiten, fastfood en of Westerse keuken.
Bezoek je Singapore? Ga dan zeker naar één van de culturele wijken. Chinatown barst van het leven met veel winkeltjes, kraampjes en restaurants. In Little India worden kleurrijke kraampjes met boeddhistische en hindoeïstische tempels afgewisseld. En in Arab Street waan je jezelf in een sprookje omgeven door de minaretten en koepels van de vele moskeeën.
Midden in de stad vind je de Singapore Botanic Gardens. Dit natuurgebied is in 1860 aangelegd als testgrond voor potentiële gewassen. Tegenwoordig doen de tuinen dienst als groen rustpunt in alle drukte. In dit 52 ha grote park vind je meer dan een half miljoen verschillende soorten bomen en bloemen, watervallen, 4 ha jungle en de Singapore Zoo. Een echte aanrader is ook de National Orchid Garden waar meer dan 60.000 orchideeën groeien.
Geschiedenis Singapore
Dat Singapore een strategische ligging heeft in het zuidelijkste puntje van het schiereiland van Thailand en Maleisië, werd al snel opgemerkt. Hoewel er weinig bekend is van de vroegere geschiedenis van Singapore, stammen de eerste bewijzen van het bestaan van een vesting uit de 3e eeuw. De Chinezen beschreven het eiland als ‘Po Pou Chung’: ‘het eiland op het einde’. In de 14e eeuw lag op de plek waar Singapore nu ligt een belangrijke handelsvesting genaamd ‘Temasek’. In de 15e eeuw is dit omgedoopt naar ‘Singapura’ (de stad van de leeuw).
In 1841 werd Singapore gekoloniseerd door de Britten. Met het verdrag van Londen werden de fundamenten gelegd voor de huidige stad. In deze periode werd de stad onderverdeeld in verschillende secties die elk bedoeld waren voor aparte bevolkingsgroepen. Nog steeds is deze verdeling binnen de stad terug te vinden met Chinatown, Arab Street en Little India.
In de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners Singapore op een gruwelijke manier. Tienduizenden burgers werden opgesloten of geëxecuteerd. Singapore was voor Japan een cruciale doorvoerhaven om zichzelf te voorzien van voedsel en oorlogsmaterieel. Na de oorlog kwam Singapore weer een tijd in handen van de Britten en na 1959 viel het nog een tijd onder de Maleisische federatie. Sinds 1965 is het land echter een onafhankelijke republiek met een eigen bestuur. Het heeft zich sindsdien ontwikkeld tot één van de rijkste landen in Azië.
De overheid heeft zich met name in de eerste jaren, onder de eerste minister president Lee Kuan Yew erg autoritair opgesteld. Kritiek hebben op de overheid was uit den boze, de overheid controleerde ook de media.. Misdaden werden zeer zwaar bestraft, zelfs de kleinste overtredingen als een sigarettenpeuk op straat gooien kon resulteren in een flinke boete. Hoewel de overheid zich wat meer ontspannen opstelt tegenwoordig, wordt er nog steeds zeer streng opgetreden tegen overtreders van de wet.