Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Sri Lanka

Goed voorbereid naar Sri Lanka

Ga je op vakantie naar Sri Lanka? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Voor Sri Lanka is een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Daarnaast is een elektronisch toeristenvisum vereist.

Hoe vraag je een visum aan voor Sri Lanka?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum voor Sri Lanka aan te vragen:

  • Via de speciale website van de overheid van Sri Lanka kun je eenvoudig zelf een e-visum aanvragen. Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) is ongeveer USD 50
  • Het visum kun je ook snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum Sri Lanka aanvragen.
Klimaat & beste reistijd

De temperatuur in de hoofdstad Colombo is het hele jaar door constant, rond de 30 graden met een lekker zonnetje. Houd er wel rekening mee dat het altijd kan gaan regenen. Er zijn 2 regenseizoenen in Sri Lanka: de zuidwestmoesson (mei t/m september) en de noordoostmoesson (oktober t/m april).

Meer over de beste reistijd naar Sri Lanka

Vaccinaties & Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Sri Lanka. Wel worden er een aantal inentingen aangeraden: DTP en hepatitis A. Een gele koorts vaccinatie is wel verplicht indien je binnen 6 dagen voorafgaand aan jouw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie aanbevolen. 

Laat je je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en België en in de winter is het tijdsverschil 4,5 uur.

Veiligheid

Sri Lanka is een veilig vakantiebestemming. Kleine criminaliteit komt in elk land voor. Let daarom altijd goed op je eigen spullen en bagage. Wij adviseren je gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van jouw kostbaarheden en neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Kleding

Voor reizen naar Sri Lanka is het dragen van luchtige katoenen kleding aanbevolen. Ook goede wandelschoenen zijn handig als je van plan bent veel te wandelen of excursies te maken. In de heuvels is het koeler en kan een trui goed van pas komen. Wanneer je een heilige plek als tempel wilt bezoeken, dien je bedekt gekleed te zijn (geen korte broeken, rokjes en truitjes zonder mouwen).

Telefoon & internet

Je mobiele telefoon werkt in Sri Lanka. Informeer bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. In de meeste hotels, bars en restaurants is Wi-Fi beschikbaar. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling. De verbinding is soms wel slecht of traag.

Elektriciteit

Netspanning in Sri Lanka is 230-240 volt. Veelal maken ze in Sri Lanka gebruik van een platte driepotige stekker. Het is handig om een reisstekker mee te nemen. Meestal is bij de receptie van je hotel wel een adapter beschikbaar. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Vervoer

De bussen in Sri Lanka zijn altijd erg vol en daarom doorgaans geen ideale keuze om je mee te verplaatsen. Veel plaatsen zijn per trein bereikbaar. In veel gevallen is dit ook een echte beleving je in Sri Lanka gedaan moet hebben.

Taxi’s zijn overal gemakkelijk verkrijgbaar. Bij taxi’s die geen meter hebben, adviseren wij van tevoren een prijs af te spreken. Een ritje in de tuk-tuk, een gemotoriseerde open driewieler, is een hele ervaring; je moet wederom van tevoren een prijs afspreken. In Colombo en Beruwala rijd Uber.

Eten & drinken

De Sri Lankaanse keuken is over het algemeen gekruid en de invloeden van de Indiase, Arabische en Europese keuken zijn goed merkbaar. Het belangrijkste gerecht uit de Sri Lankaanse keuken is curry met rijst. De curry wordt bereid met een mengsel van kruiden en specerijen, gecombineerd met vlees, vis of gevogelte. In de toeristische gebieden zijn ook meer westers georiënteerde maaltijden verkrijgbaar.

Verder kun je in Sri Lanka overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja's, ananas, banaan (in vele soorten), mango's en verse kokosnoot. Arrack de nationale volksdrank van Sri Lanka. Dit is een soort whiskey, die zowel 'on the rocks' als gemixt met jus of cola uitstekend te drinken is. Bier is met een westerse prijs voor Sri Lankaanse begrippen relatief duur. Frisdranken zijn daarentegen spotgoedkoop. Als warme drank is thee uiteraard overal volop te verkrijgen.

Het leidingwater in Sri Lanka kun je niet drinken. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Let wel goed op dat de dop van de fles is verzegeld.

Fooien

Vooral in de toeristische sector is men afhankelijk van een fooi. In Sri Lanka is het voor kamermeisjes en bellboys gebruikelijk een fooi van ongeveer LKR 500 per dag of stuk bagage te geven. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk.

Voor gespecialiseerde lokale gidsen bij toeristische bezienswaardigheden is een fooi van LKR 2000 - 2500, afhankelijk van de tijdsduur, wenselijk. 

Je eigen chauffeur stelt een fooi ook bijzonder op prijs en kun je LKR 3500/4000 (circa Euro 10-12,-) per dag aanhouden.

Fotografie en filmen

Je mag bijna overal fotograferen en filmen, bij religieuze plaatsen kun je echter beter eerst informeren of het is toegestaan. In de meeste gevallen moet je een klein bedrag betalen om deze bezienswaardigheden te fotograferen. 
Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan altijd even toestemming, dat wordt op prijs gesteld. Het kan zijn dat je om een vergoeding wordt gevraagd. Denk eraan dat je voldoende geheugenruimte bij je hebt om alle foto's van je vakantie te maken en op te slaan. 

Geld & Valuta

De munteenheid in Sri Lanka is de Rupee. In alle grote steden kun je tegenwoordig eenvoudig pinnen. Neem daarnaast toch een klein bedrag contant, in euro's, mee. In de meeste hotels en bij officiële banken kun je deze omwisselen.

Bankpassen en creditcards
Pinnen kun je al op het vliegveld en in bijna alle andere plaatsen in het land. Jouw pinpas dient voorzien te zijn van een Maestro logo. Je vindt het Maestro logo op de voorkant van veel door Nederlandse banken uitgegeven passen. Let op je deze op werelddekking zet. Creditcards (VISA en Mastercard) worden in de meeste hotels en betere restaurants geaccepteerd, echter niet bij kleine bedragen of op markten. Om betalingen te kunnen doen met jouw creditcard, heb je je pincode nodig! Let op je soms een kleine toeslag betaald voor creditcard betalingen.

Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om, via GWK Travelex, Sri Lankaanse Rupee's  of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.

Hierbij krijg je de volgende voordelen:
- Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
- Keuze uit 50 populaire valuta
- Ophalen van Sri Lankaanse Rupee's kan al binnen 30 minuten
- Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc.

Feestdagen

Sri Lanka is een land met veel feestdagen.

Perahera Festival in Kandy

Het belangrijkste festival van Sri Lanka vindt elk jaar plaats in juli of augustus in de stad Kandy. Tijdens dit 10-daagse Perahera festival draait alles om de belangrijkste boeddhistische relikwie van het land: de tand van Boeddha. Deze wordt bewaard in de Dalada Maligawa tempel (tempel van de tand) in Kandy. Elke avond vinden er processies plaats, bestaande uit prachtig aangeklede Kandy dansers, vuurdansers, muzikanten, acrobaten en versierde olifanten. Op één van de olifanten, versierd met kleurrijke stoffen en lichtjes, wordt een replica van de heilige tand door de stad rondgedragen.

Het hoogtepunt vindt plaats op de laatste dag van het festival, waarop de langste en tevens de meest indrukwekkend processie plaatsvindt tijdens volle maan. Perahera wordt beschouwd als één van de belangrijkste feesten van het boeddhisme.

Poya feestdagen

Bij elke volle maan (Full Poya day) worden gebeurtenissen uit het leven van Boeddha herdacht. Alle publieke gebouwen en winkels en veel restaurants zijn dan gesloten en er wordt veelal geen alcohol geschonken. Het is een nationale feestdag, houd hiermee rekening als je door Sri Lanka reist. Het belangrijkste feest is Vesak, op de dag van de volle maan in mei. Op dit feest wordt de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha herdacht.

De vieringen vinden vooral plaats in en rondom de prachtige versierde tempels. Maar ook de huizen en straten zijn versierd met brandende lantaarns en bloemen. Een bezoek aan een tempel op deze dag is zeer de moeite waard.

De toeristische plaatsen zijn verder gedurende deze Poya dagen gewoon open. Omdat de datum voor Poya bepaald wordt door de Lunar kalender en de stand van de maan, is het ieder jaar een andere datum, maar er zijn 12 of 13 Full Poya's in het jaar.

Dit zijn Poya Full Moon feestdagen

  • Januari - Duruthu Poya
  • Februari - Navam Poya
  • Maart - Madin Poya
  • April - Bak Poya
  • Mei - Vesak Poya en de dag erna
  • Juni - Poson Poya
  • Juli - Esala Poya
  • Augustus - Nikini Poya
  • September - Binara Poya
  • Oktober - Vap Poya
  • November - Il Poya
  • December - Unduvap Poya
Gebruiken

Als je een foto wilt maken van een boeddhabeeld ga dan niet naast het beeld staan om te poseren. De bevolking kan denken dat je geen respect heeft voor Boeddha. Wanneer men een foto wil nemen van een Boeddhistische bihikkhu (een monnik in een geel gewaad) respecteer hem dan net zoals de bevolking dat doet en vraag hem niet te poseren voor een foto of jou de hand te schudden.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-Sri Lanka
Onze experts Amber Expert-Sri Lanka
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-Sri Lanka
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Sri Lanka
Annelies 333travel
Onze experts Annelies Expert-Sri Lanka

Ook naar Sri Lanka?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Sri Lanka
Alles
Alle periodes

Onze populairste reizen

Bekijk meer >
Theepluksters Nuwara Eliya In Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Sri Lanka Highlights Individuele rondreis Sri Lanka
  • De leeuwenrots van Sigiriya
  • Jeeptour in Minneriya NP
  • Treinrit langs watervallen en bergen
Uitzicht vanaf Adam's Peak in Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Verborgen Plekjes van Sri Lanka Individuele rondreis Sri Lanka
  • Verblijf in Kalpitiya, de dolfijnenkust van Sri Lanka
  • Safari in Wilpattu National Park. inclusief overnachting in safari tent
  • Verblijf aan de prachtige witte stranden van de Oostkust
Strand op Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
Best Deal - De Wonderen van Sri Lanka Individuele rondreis Sri Lanka
  • De leeuwenrots in Sigiriya
  • Treinreis door theeplantages en watervallen
  • Schitterend strand verblijf in Hikkaduwa

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding