Een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas is vereist voor je reis naar Zuid-Korea. Deze dient na verblijf nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een visum is niet verplicht als je korter dan 90 dagen verblijft.
Verblijf je langer dan 90 dagen in Zuid-Korea, dan heb je wel een visum nodig.
Officieel is voor een bezoek aan Zuid-Korea geen vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A.
Zuid-Korea kent geen malaria, wel is het handig om muggenwerende middelen of insectenspray mee te nemen, vooral in de warme lente- en zomermaanden waarin de luchtvochtigheid ook zeer hoog is.
Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Bekijk onze reisvaccinatie pagina voor meer informatie.
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat en kent vier seizoenen. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen.
Lente (april-mei)
De lente in Zuid-Korea staat bekend om haar zachte temperaturen en staan ook de kersenbloesembomen prachtig in bloei. Dit seizoen is perfect voor wandelingen in de natuur en het verkennen van tempels en parken die omgeven zijn door kleurrijke bloemen.
Zomer (juni-augustus)
Tijdens de zomer is het weer warm en vochtig, met temperaturen die regelmatig boven de 30 graden Celsius uitkomen. Het regenseizoen (jangma) valt in juni en juli, wat kan zorgen voor flinke regenbuien. Dit is ook een goede tijd om de groene natuur en watervallen in nationale parken te bewonderen.
Herfst (september-november)
De herfst is een van de mooiste seizoenen, met koelere temperaturen, blauwe luchten en adembenemende herfstkleuren. Bergen en bossen veranderen in een mix van rood, oranje en geel, ideaal voor buitenactiviteiten zoals hiken en sightseeing.
Winter (december-februari)
De winter in Zuid-Korea is koud, met temperaturen die in het noorden en in bergachtige gebieden vaak onder het vriespunt zakken. Dit seizoen is populair bij wintersportliefhebbers, dankzij de goede skipistes.
De beste reistijd is de lente of de herfst, als het weer aangenaam is en de natuur op z’n mooist.
LET OP: Zuid-Korea krijgt jaarlijks te maken met tyfoons, waarbij de grootste kans hierop ligt tussen juni en december. In de andere maanden kunnen er ook subtropische stormen optreden, al komen deze minder vaak voor.
Tijdens onze zomertijd is het in Japan 7 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Japan 8 uur later.
In Zuid-Korea betaal je met de Zuid-Koreaanse won (KRW).
Pinnen is eenvoudig in grote steden; veel geldautomaten accepteren internationale bankpassen en creditcards. Vergeet niet voor je naar Zuid-Korea afreist, je bankpas in te stellen op “wereld” (deze staat standaard op "Europa" ingesteld). Creditcards worden ook overal goed geaccepteerd zoals in warenhuizen, restaurants en hotels. Maar het is handig om wat contant geld bij je te hebben voor markten, straatkraampjes en kleinere winkels. Let ook op transactiekosten bij het pinnen of omwisselen van valuta.
Zuid-Korea is een van de veiligste landen ter wereld en het criminaliteitscijfer is erg laag. Toch is het belangrijk om altijd alert te blijven. Vooral in het verkeer, zeker in drukke steden, moet je goed opletten. Politieke spanningen met Noord-Korea kunnen soms toenemen, maar dit heeft zelden directe impact op toeristen. Voor vertrek is het slim om het actuele reisadvies van de overheid te controleren, zodat je goed voorbereid op reis gaat.
Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in Zuid-Korea. Dit kan zelfs als een belediging worden opgevat. Als je toch een fooi wilt geven, doe dit op een discrete en respectvolle manier. In de meeste gevallen volstaat een vriendelijk bedankje.
Zuid-Korea gebruikt, net als Nederland en België, een netspanning van 220 Volt. Je hebt geen adapter nodig, want de stekkers die in Nederland en België gangbaar zijn, passen zonder problemen in de stopcontacten in Zuid-Korea.
Zuid-Korea heeft een van de snelste en meest geavanceerde netwerken ter wereld. Wi-Fi is wijdverspreid en gratis beschikbaar in veel hotels, cafés, restaurants en zelfs openbare ruimtes. Voor mobiel internet kun je een lokale SIM-kaart kopen of een draagbare Wi-Fi-router huren bij aankomst op de luchthaven. Controleer of je telefoon geschikt is voor internationale netwerken. Roaming via je Nederlandse provider is mogelijk, maar kan duur zijn, dus een lokale oplossing is vaak voordeliger.
.
In Zuid-Korea zijn beleefdheid en respect erg belangrijk. Buigen is een gebruikelijke manier om te groeten, vooral bij formele gelegenheden. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden. Of je doet niets, of een lichte buiging volstaat. Bij het eten is het beleefd om te wachten tot de oudste aan tafel begint. Gebruik beide handen als je iets aan iemand geeft of aanneemt, zoals geld of een cadeau. Schoenen worden vaak uitgedaan bij het betreden van huizen en sommige traditionele restaurants, dus zorg dat je sokken schoon en netjes zijn. Openbare uitingen van affectie worden doorgaans gematigd gehouden, en luid praten of bellen in het openbaar vervoer wordt als onbeleefd gezien.
In Zuid-Korea rijdt men aan de rechterkant van de weg, net als in Nederland. Het openbaar vervoer in Zuid-Korea is uitstekend en gemakkelijk te gebruiken. De metro's in steden zoals Seoul en Busan zijn modern, efficiënt en hebben Engelstalige borden. Voor langere afstanden zijn hogesnelheidstreinen zoals de KTX een snelle en comfortabele optie. Bussen verbinden vrijwel elke stad en dorp, terwijl taxi's relatief goedkoop en overal beschikbaar zijn.