Nieuw-Zeeland is een echte natuurbestemming. Tijdens een fly drive door dit fantastische land kijk je je ogen uit dankzij de enorme afwisseling aan spectaculaire landschappen. Je gaat dan ook niet speciaal helemaal naar Nieuw-Zeeland voor de dieren, maar toch willen we hier even aandacht besteden aan de juist hele bijzondere en unieke dieren die je in dit land kunt vinden.
In het water
Nieuw-Zeeland wordt omgeven door water en hier kun je dan ook een aantal bijzondere dieren vinden.
- Walvissen
Als je een rondreis in Nieuw-Zeeland gaat maken, heb je de kans om de reuzen van de zee te spotten: de walvis. Vooral bij Kaikoura, dat in het noordoosten van het Zuidereiland ligt, zwemmen het hele jaar door verschillende soorten walvissen. Niet alleen de bultrugwalvis komt hier voor, maar ook potvissen en zelfs orka’s. Maar ook nabij Auckland, in het Hauraki Gulf Marine Park, komen walvissen voor.
- Dolfijnen
Als er walvissen zijn, dan zijn er vaak ook dolfijnen. Op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland kun je deze intelligente dieren vinden, o.a. in de Bay of Islands, Kaikoura en de Marlborough Sounds. Er komen maar liefst 9 soorten dolfijnen voor, waaronder de tuimelaar maar ook de kleine Hectordolfijn en de speelse Dusky dolfijn.
- Zeeleeuwen en zeehonden
Andere grote zeedieren die je in Nieuw-Zeeland kunt vinden zijn zeeleeuwen en zeehonden. Relaxend op het strand of op de rotsen of ravottend in het water, er is een grote kans dat je ze ergens tijdens je rondreis wel tegenkomt.
- Pinguïns
En dan zijn er nog waterdiertjes die je wellicht hier niet snel verwacht, maar die je ook op verschillende plekken kunt tegenkomen: pinguïns! Er leven hier een aantal soorten pinguïns, met name op het Zuidereiland. De geeloogpinguïn kun je o.a. vinden in het zuidoosten, op de Banks Peninsula bij Akaroa en bij Stewart Island. De zeer zeldzame Fiordland Kuifpinguïn leeft in het Fiordland National Park en een kolonie van dwergpinguïns vind je bij Oamaru.
Op het land
Maar ook op het land zijn er bijzondere en zelfs hele unieke dieren te vinden, al weten ze zich meestal zo goed te verstoppen dat je ze zelden in het wild zult aantreffen.
- Kiwi
De kiwi is de beroemdste vogelsoort van Nieuw-Zeeland en ook alleen maar te vinden in dit land. Het is de kleinste nog levende loopvogel en het land kent maar liefst 5 verschillende kiwisoorten. Dat zijn de brown kiwi (meest voorkomende kiwi), little spotted kiwi (de kleinste soort), great spotted kiwi (de grootste soort), rowi (de zeldzaamste kiwi) en tokoeka (overdag actief i.p.v. ’s nachts). Behalve de tokoeka zijn de kiwi’s met name ’s nachts actief. Ze hebben een goede schutkleur en je zult ze dan ook niet snel in het wild tegenkomen. Verblijf je in een natuurgebied waar ze voorkomen, dan heb je wel kans dat je hun typerende roep ’s nachts hoort.
- Tuatara
Dit zeer unieke reptiel vind je alleen in Nieuw-Zeeland. Het is de laatste van een reptielensoort die nog stamt uit het tijdperk van de dinosauriërs! Ze kunnen maximaal een halve meter lang worden en hebben een soort stekels op hun nek en rug die ze nog extra kunnen uitsteken om vrouwtjes te lokken of om indruk te maken tijdens een gevecht. Ze leven alleen nog in het wild op een aantal afgelegen eilandjes maar je kunt ze wel in levende lijve zien in een aantal reservaten.
- Kea
Op het Zuidereiland vind je in de berggebieden de enige bergpapegaai ter wereld, de kea. Reis je naar het Fiordland National Park, Arthur’s Pass of Mount Cook, dan heb je grote kans deze vogel tegen te komen. Ze zijn groen-bruin, uiterst intelligent, nieuwsgierig en brutaal. Ze zijn niet bang aangelegd en komen graag even de banden of de rubbers van de ruitenwissers controleren van je auto of camper.
- Jan-van-Genten
Jan-van-Genten vind je in bepaalde maanden van het jaar in Nieuw-Zeeland. Als ze er zijn, ziet het er indrukwekkend uit omdat ze broeden in enorme kolonies. Het zijn grote vogels, waarbij de vleugels een reikwijdte hebben van ca. 1,8 meter. De grootste kolonies op het Noordereiland vind je bij Cape Kidnappers in het oosten en bij Muriwai Beach, een uurtje van Auckland vandaan. De kolonies bevinden zich meestal bovenop kliffen, omdat ze niet zo behendig zijn op het land en niet gemakkelijk een aanloopje kunnen nemen om te gaan vliegen. Dus maken ze gebruik van de omhooggaande luchtstromen. Weer landen gaat dan wel weer wat moeizamer.
- Weta
Nog een levend fossiel: de weta. De weta heeft wat weg van een krekel en is al miljoenen jaren oud. Er zijn meer dan 70 soorten, waarvan vele helaas bedreigd worden. Sommige soorten zijn een paar centimeter groot en de grootste kan wel 10 cm groot worden. Het zijn nachtdieren en ze komen niet op veel plekken meer voor in Nieuw-Zeeland. Je kunt ze het best in reservaten bewonderen.
Zelf op zoek naar deze unieke dieren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Nieuw-Zeeland of vraag een reisvoorstel op maat aan. |