Bevolking en cultuur
Joodse tradities bepalen het openbare leven in Israël. De sabbat, van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag wordt strikt in acht genomen. Winkels sluiten en het openbaar vervoer komt tot stilstand. Op de sabbat mag er door joden ook niet te ver lopen gelopen worden, vandaar dat joden altijd in de buurt wonen van een synagoge. De liften stoppen vaak op iedere verdieping, zodat je niet op het knopje hoeft te drukken bijvoorbeeld. Ook tijdens nationale feestdagen doet vrijwel het hele land mee.
Zo’n driekwart van de bevolking is Joods, waarvan slechts een klein deel ultraorthodox-Joods is, maar door hun opvallende kledingstijl vallen ze het meeste op. In de Thora, het Joodse geschrift, staat dat Joden hun bakkebaarden en hun baard niet mogen wegscheren. Het haar knippen is wel toegestaan. Om deze reden hebben de Joodse mannen een baard en de bekende pijpenkrulletjes. Joodse mannen dragen buiten vaak een hoge, zwarte hoed en een lange zwarte jas. Getrouwde ultraorthodox Joodse vrouwen bedekken hun haar vanaf het moment dat zij getrouwd zijn. Dit doen zij op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een hoed, een pruik of een shawl. De overige joden dragen voornamelijk een keppel. De keppel verwijst naar het feit dat God altijd boven de mens staat.
Natuur
Ondanks dat het land klein is zijn de landschappen en natuur heel divers. Langs de Middellandse Zee liggen lange zandstranden, die alleen bij Haifa onderbroken wordt door het Karmel gebergte. Achter deze vlakte ligt het bergachtig Golan gebied dat van Libanon in het noorden tot in de Sinaï-woestijn loopt. Het zuiden van Israël ligt deels in de Negev woestijn. En dan heb je uiteraard de Dode Zee. De Dode Zee is een binnenmeer met water dat zo zout is, dat er geen leven in mogelijk is. Het meer wordt gevoed door verscheidene rivieren, waarvan de Jordaan de belangrijkste is.
Eten en drinken
Doordat in Israël in de loop der eeuwen diverse culturen, tradities en religies zijn samengekomen zijn de maaltijden zeer divers en van een uitstekende kwaliteit. De Israëlische keuken is een mix van Midden-Oosterse invloeden, waarbij veel gerechten hun oorsprong kennen uit Syrië, Jemen en Turkije en Europese invloeden van de vele immigranten.
In Israël worden veel verse en gezonde ingrediënten in de maaltijden gebruikt. Zo heb je er heerlijke kruiden, olijven, olijfolie, kaas, verse vis, avocado’s, graatappels en aubergines. Naast het bekende street food gerecht zoals falafel en pita, shoarma en overheerlijke pita met hummus, wordt er bij iedere maaltijd wel een tabouleh salade gegeten die bestaat uit o.a., kleine blokjes gesneden komkommer, tomaat, munt, citroensap, peterselie en ui. Ook gerechten met lamsvlees met tijm en honing staan vaak op het menu.
Enkele andere bekende snacks of gerechten zijn:
Lijkt een beetje op hummus om te zien. Het rokerige van de aubergine combineert perfect met de sesampasta en zorgt voor een ultieme smaakervaring. Helemaal lekker met een beetje citroensap en pijnboompitjes en natuurlijk pita.
Wil je typisch Israëlisch ontbijten? Dan moet je zeker shakshuka proberen. Het is een tomatenstoof met groente, waarin eieren zijn gepocheerd.
Jachnun is een gerecht gemaakt van opgerolde flinterdunne laagjes deeg en is bedacht om toch warm te kunnen eten tijdens Sabbat. Omdat tijdens de rustdag geen elektriciteit of vuur mag worden gebruikt, bedachten Yeminitische joden jachnum, wat de avond van tevoren al wordt gebakken. Omdat de oven dan al aan staat, is het toegestaan om de hapjes te eten. Jachnun wordt geserveerd met geraspte tomaat, skhug (een pittige Yeminitische dip) en hardgekookte eieren.
Sarma zijn gevulde wijnbladeren. De vulling bestaat voornamelijk uit rijst en kruiden, maar er kunnen ook groenten en gehakt toegevoegd worden.
In Israël kun je overal IJskoffie drinken. Een perfecte dorstlesser voor de warmte. De Israëlische variant van de IJskoffie is meer een heerlijke zoete en verfrissende slushy met koffiesmaak.
Israëlische favoriete zomerdrank, limonana (een combinatie van de Hebreeuwse woorden voor citroen en mint. Een heerlijke verfrissende limonade, die overal wordt geserveerd.
Overal zie je kraampjes waar je van alle soorten fruit, maar vooral mango, sinaasappel en granaatappels heerlijke fruitsapjes kunt krijgen.
Arak is een krachtig alcoholisch drankje wat oorspronkelijk uit Libanon komt. Het wordt gemaakt door druiven in neutrale alcohol te distilleren, waarbij anijs wordt toegevoegd. Het resultaat is een naar drop smakende drank die vaak wordt geserveerd met ijs en wordt gemengd met water, limonade of grapefruitsap.
Laat je verrassen door de smaak van Israëlische wijnen. Door het klimaat is het een uitstekende locatie om bijzondere wijnen te produceren. Israël kent 5 wijnstreken: Karmel, Samson, Judea, de Golan, en de Negev. Maar de belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golan.
Koosjer
In Israel eet men voor een groot deel koosjer en wordt er rekening gehouden met de Joodse spijswetten. Dit houdt in dat er geen vlees van varkens wordt gegeten en ook geen schelpdieren. Bovendien worden vleesproducten nooit in combinatie met melkproducten gegeten. Vrijwel elk hotel in Israël serveert een koosjer ontbijt met veel zuivel en verse salades. Vleeswaren zul je er dus niet vinden. Cappuccino wordt met sojamelk gemaakt. Uiteraard zijn er ook restaurants die niet koosjer zijn in Israël.