Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

China

Reisdocumenten/Visum

Visum China
Voor China is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas vereist. Dit paspoort dient na verblijf in China nog 6 maanden geldig te zijn. Met ingang van 1 december 2023 t/m 30 december 2025 biedt China visa-vrije toegang aan Nederlandse reizigers voor een verblijfsduur van maximaal 15 dagen. Indien de reisduur langer is, is het alsnog vereist om een visum aan te vragen. Een visum met een geldigheidsduur van 3 maanden kost ca. € 115,- exclusief extra handlingkosten indien van toepassing.

Volgens de mededeling van de Chinese ambassade in Nederland zijn aanvragers vanaf 24 augustus 2024 verplicht om in te loggen op de website van het Chinese Visa Application Service Center via https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.visaforchina.cn%2F&data=05%7C02%7Camberl%40333travel.nl%7C7e18b0938fd94b47cdb808dcc5de2ddf%7Cffa554f43a3b48189dd5e123d0206823%7C0%7C0%7C638602805242959815%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=BkOgGN3MzZKH040g95u7VDgz82eeIVDmoLqDSMT1mlo%3D&reserved=0 om het online visumaanvraagformulier in te vullen en de visumaanvraagdocumenten te uploaden.

Voor Hong Kong heb je geen visum nodig. Indien je van China naar Hong Kong gaat en terug naar China heb je een multiple entry visum voor China nodig (ongeveer € 115,-).

Voor Macau gelden dezelfde regels als voor Hong Kong, je hebt geen visum nodig. Macau is net als Hong Kong een Speciaal Bestuurlijke Regio van China.

China in combinatie met Tibet:
Belangrijk om te weten is dat er in Tibet een permit (vergunningen) systeem wordt gehanteerd. Het is niet mogelijk zelf tours, tickets en bijbehorende vergunningen ter plaatse te regelen. Je hebt namelijk al het permit nodig voordat men op de vlucht of trein naar Tibet stapt. Onze lokale partner regelt deze Tibet permit. Echter is het verkrijgen van een Tibet permit afhankelijk van de op dat moment geldende regels. De regels worden door de Chinese autoriteit bepaald en kunnen daarom wijzigen, voordat je daadwerkelijk op reis gaat.

  1. Men moet een Chinees toeristenvisum hebben om een reisvergunning voor Tibet te kunnen verkrijgen. Een toeristenvisum kun je snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum China aanvragen
  2. Voor het aanvragen van jouw visum in combinatie met een bezoek aan Tibet, heb je 2 "Invitation letters" nodig voor Tibet, die wij jou, met medewerking van onze lokale partners in China en Tibet, pas circa 4 weken voor vertrek kunnen toesturen, daar dit niet eerder door de Chinese autoriteiten wordt toegestaan. Je kunt dus pas 4 weken voor vertrek je visum voor China aanvragen. Je hebt hiervoor dan nog ruim voldoende tijd.
  3. Indien je vanuit China, Tibet inreist en volgens weer terugreist naar China, heb je een single entry visum voor China nodig.
  4. Nadat je jouw visum hebt geregeld, kunnen de Tibet permits worden geregeld door ons lokale partner en ontvangen wij hiervoor graag een digitale kleurenscan van jouw paspoort en visum per mail.
  5. Het Travel Permit ontvang je ter plaatse van onze lokale partner.


China in combinatie met Mongolië:
Tot en met 31 december 2025 hebben Nederlandse reizigers geen visum nodig om Mongolië in te reizen bij een verblijf van maximaal 30 dagen. 

Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te controleren bij het betreffende consulaat.

Vaccinaties & gezondheid

Reisvaccinaties

Voor het reizen naar China zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en hepatitis A. 

Indien je uit een gele koorts gebied komt is bovendien een gele koorts vaccinatie verplicht. Malaria komt in sommige maanden in verschillende gebieden van China voor. Bezoek je deze gebieden, dan wordt een malariakuur aangeraden.

Laat je je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril mee en een hoed of pet. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Let vooral op met kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan.

Klimaat & beste reistijd

China is een ontzettend groot land, hierdoor zijn er verschillende klimaten te onderscheiden. Het is mogelijk een onderverdeling te maken in noorden, zuiden en westen. 

Het noorden (o.a. Beijing)
In het noorden heerst hoofdzakelijk een landklimaat, droog en koud in de winters en warme zomers. 

Het zuiden (o.a. Hong Kong) 
In het zuiden heerst voornamelijk een subtropisch klimaat, zachte en korte winters en lange, warme en vochtige zomers. Het gehele jaar valt er alle maanden wat regen, in de zomer is het regenseizoen. 

Het westen (o.a. Tibet) 
In het westen heerst een land en hooggebergte klimaat, afhankelijk van de hoogte zijn er koude, droge winters en warme (of hoger gelegen koele) zomers. Er valt weinig neerslag.

De beste reistijd voor een rondreis door China is april t/m oktober.

Meer informatie over de beste reistijd naar China.

Tijdsverschil

In China is het in onze wintertijd 7 uur later en in onze zomertijd 6 uur later. China passeert 5 tijdzones maar houdt slechts 1 tijdzone aan. Dit houdt in dat het bijvoorbeeld voorkomt dat het in het westen soms pas om 10 uur 's ochtends licht wordt terwijl dit in het oosten al uren eerder het geval is.

Geld & valuta

De officiële munteenheid is de Yuan (RMB), maar in grote steden kun je prima pinnen met je Maestro-pas of creditcard (Visa, Mastercard, American Express).

Mobiel betalen is populair: Koppel je creditcard aan Alipay of WeChat Pay en je kunt bijna overal met je telefoon betalen. Handig!

Contant geld meenemen? Neem wat Euro's of dollars (kleine coupures) mee voor kleine uitgaven. Wisselen kan bij hotels en banken, maar in kleine plaatsen is dat lastiger. Zorg altijd voor wat contant geld op zak.

Wisselgeld terugkrijgen: Heb je na je reis nog Yuan over? Wissel ze op het vliegveld terug met je 'exchange memo' (bewaar deze goed!). Let op: alleen biljetten die in goede staat zijn worden geaccepteerd.

Tip: Download de apps van Alipay en WeChat Pay alvast in Nederland. Zo kun je ze meteen gebruiken als je in China bent.

Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om, via GWK Travelex, de Yuan of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.

Hierbij krijg je de volgende voordelen:

  • Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
  • Keuze uit 50 populaire valuta
  • Ophalen van de Yuan kan al binnen 30 minuten
  • Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc.

Klik hier voor meer informatie en jouw bestelling.

Veiligheid

Reizen kan altijd risico's met zich meebrengen, zo ook in China. China is doorgaans een veilig land om in te reizen. Er komt relatief weinig criminaliteit voor. Het is wel altijd belangrijk om je bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Voor actuele informatie en reis advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vervoer

Taxi
In China is de taxi een makkelijk, snel en voordelig vervoersmiddel. De prijs hangt af van de grootte en luxe van de taxi. Voordat je in de taxi stapt is het verstandig om te kijken of de taxi een meter heeft en dat deze aan wordt gezet zodra je vertrekt. Na 23.00 uur en bij meer dan 15 kilometer geldt een toeslag. Taxi's kun je aanhouden door jouw hand op te steken. Het communiceren met de chauffeur kan lastig zijn. Je kunt het beste een kaartje of briefje met jouw hotelnaam in het Chinees meenemen om aan de chauffeur te laten zien.

Trein
China beschikt over een uitgebreid spoorwegennet (meer dan 66.000 kilometer). Reizen per trein is populair en goed georganiseerd in China. Er is keus uit dag- en nachttreinen. Voor kortere afstanden kun je de dagtrein nemen, voor de langere afstanden is het verstandig de nachttrein te nemen. Er zijn hard (2e klasse) en soft (1e klasse) sleepers. In de trein zelf is het mogelijk het treinkaartje te upgraden (bv van een zit naar een lig plaats). Het is verstandig een paar dagen van te voren treinkaartjes te reserveren.

Bus
De bus is een druk maar goedkoop vervoersmiddel en heeft een uitgebreid netwerk. Kaartjes koop je aan boord bij de verkoper. Naast de gewone bussen zijn er ook minibusjes, hiervoor betaal je wat meer maar dan heb je ook gegarandeerd een zitplek. Voor langere afstanden kun je ook de bus gebruiken, dit gaat echter niet erg snel. Je dient hierbij van te voren een zitplaats te reserveren.

Fietstaxi
De fietstaxi is leuk om uit te proberen. Hierbij spreek je van te voren een vast bedrag af.

Fiets
De fiets is net als in Nederland een populair vervoersmiddel. Op veel plaatsen kun je een fiets huren.

Vliegen
China beschikt tevens over vele vliegverbindingen. Houd er rekening mee dat de toegestane bagagevrijdom van de binnenlandse vluchten afwijkend kan zijn van de intercontinentale vlucht. Wij raden aan om de maximale bagagevrijdom van de binnenlandse vlucht van 20 kilo te hanteren om zo te voorkomen dat je ter plaatse overbagage dient bij te betalen.

Feestdagen in China

Tijdens de volgende periodes hebben de Chinezen gelijktijdig vakantie. Houd daarom rekening met extra drukte en wachtrijen bij de belangrijkste bezienswaardigheden:

  • Lente Feest (Chinees Nieuwjaar)
  • Labor Festival
  • Dragon Boat Festival
  • Middle Moon Festival
  • National Holiday Festival

Bovenstaande feestdagen gelden in de hele Volksrepubliek. Er zijn ook feestdagen die plaatselijk gevierd worden en feestdagen voor een specifiek deel van de bevolking. Zo wordt in Tibet de Bevrijding van Tibet herdacht op 23 mei. In Hongkong en Macau worden ook traditionele Chinese feesten gevierd.

Elektriciteit

Het voltage in China is 220 volt. Het is handig een wereldstekker meenemen en bij de meeste recepties in de hotels is vaak wel een adapter beschikbaar indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Eten & Drinken

Het kraanwater in China is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Kies het liefst voor fruit wat je zelf kunt schillen. Let op dat je geen ijsblokjes van kraanwater in je drinken gebruikt.

Eten in China is erg voordelig. Het is beter om in restaurants te eten dan bij de eetstalletjes langs de weg, hier kun je ziek van worden. In sommige restaurants zijn er alleen menukaarten in het Chinees, je kunt dan eventueel bij anderen aanwijzen wat je graag wilt eten. In de grotere internationale restaurants zijn er wel menukaarten in het Engels.

China is immens groot en iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten (denk bijvoorbeeld aan de beroemde ‘Pekingeend'). Over het algemeen worden er veel rijstgerechten gegeten en is roerbakken een populaire bereidingswijze. De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat vaak uit rijst, groente, vlees/vis, deegwaren en soep als laatste gang. De meest gedronken lokale drank is Chinese thee. Daarnaast is rijstwijn populair.

Fooien

Het geven van een fooi in restaurants is in China niet gebruikelijk. Echter in Hong Kong is bij de meeste grotere restaurants een service charge van 10% inbegrepen. In de kleinere restaurants kun je zelf bepalen hoeveel fooi je wilt geven.

Gidsen, chauffeurs, bellboys en kamermeisjes stellen een kleine fooi op prijs. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan jou. Voor bellboys kun je een fooi van ongeveer 10 Yuan per koffer aanhouden. Als je tevreden bent over jouw gids na een dagtour ongeveer 100 Yuan (€ 5,-) fooi en de chauffeur voor een hele dag circa 50 Yuan.

Kleding

Jouw kleding kun je het beste afstemmen op de periode waarin je reist en het gebied waar je naartoe gaat. Het is verstandig om laagjes kleding mee te nemen en schoenen waar je goed op kunt lopen. Voor bezoek aan tempels dien je jouw schouders en knieën te bedekken.

Telefoon & internet

Vanuit hotels kun je internationaal bellen. Controleer vooraf wat de kosten hiervoor zullen zijn aangezien bellen buiten Europa prijzig kan zijn. Voor Nederland draai je 0031, vervolgens het kengetal nummer zonder de 0 plus het abonnee nummer er gelijk achter aan.

Je mobiele telefoon werkt in China gewoon. Controleer altijd even bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. In de meeste hotels, restaurants en bars is Wi-Fi beschikbaar. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling.

E-Sim
Daarnaast werkt een e-sim van Nomad uitstekend in China. Deze simkaart heeft een ingebouwde VPN, zodat je toegang blijft houden tot WhatsApp, Facebook, en andere internationale diensten.

Let op:
In China werken niet alle websites automatisch zoals wij gewend zijn. Om WhatsApp, Facebook en andere google gerelateerde apps te gebruiken moet je een VPN (Virtual Private Network) hebben. Je kunt er voor kiezen een losse simkaart ter plaatse te halen of een eSIM (elektronische simkaart via een app) aan te schaffen.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-China
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-China
MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-China

Ook naar China?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

China
Individuele rondreis
Alle periodes

Onze populairste reizen

Bekijk meer >
De Li-rivier bij Guilin in het Karstgebergte China
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
China Highlights Individuele rondreis | China
  • Beijing én Hong Kong
  • Pingyao
  • Li-cruise in Karst gebergte
Li rivier in Guilin China
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Best Deal het Rijk van de Draak Individuele rondreis China
  • Li-Cruise dwars door Karst gebergte
  • Terracotta leger in Xian
  • Beijing en de Grote Muur
Baby panda in Chengdu
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
De Geur van Chinese Jasmijn Privé rondreis China
  • De panda's in Chengdu
  • Imponerend Karstgebergte
  • Shanghai

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding