Bevolking
China heeft meer dan een miljard inwoners en is de natie met de grootste bevolking ter wereld (20% van de wereldbevolking is Chinees!). De toename van het aantal Chinezen levert voor China praktische problemen op in de zin van huisvesting en voeding. Om deze reden heeft de regering van China bepaald dat elk echtpaar maar 1 kind mag krijgen. Deze regel wordt inmiddels iets minder streng gehandhaafd maar is in principe nog steeds van kracht.
Het grootste gedeelte van de bevolking (92%) bestaat uit Han-Chinezen. Daarnaast zijn er een groot aantal minderheden (o.a. Mongolen en Tibetanen), zij hebben hun eigen taal en cultuur alhoewel meestal wel aangepast aan China.
In sommige dorpen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en dragen de mensen hun kleurige klederdrachten. Lopend door deze dorpjes, de straten, over de bruggetjes en kijkend naar de typische huizen geeft het besef dat er een heel eigen tijd en levensritme wordt gehanteerd.
Eten en drinken
China is immens groot en iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten (denk bijvoorbeeld aan de beroemde ‘Pekingeend'). Over het algemeen worden er veel rijstgerechten gegeten en is roerbakken een bereidingswijze die veel wordt gebruikt. De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat vaak uit rijst, groente, vlees/vis, deegwaren en soep als laatste gang. De meest gedronken lokale drank in China is thee. Daarnaast is rijstwijn populair.
Eten in China is erg voordelig. Het is beter om in restaurants te eten dan bij de eetstalletjes langs de weg, hier kun je ziek van worden. In sommige restaurants zijn er alleen menukaarten in het Chinees, je kunt dan eventueel bij anderen aanwijzen wat je graag wilt eten. In de grotere internationale restaurants zijn er tevens menukaarten in het engels.
Het water dat in China uit de kraan komt is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Kies het liefst voor fruit wat je zelf kunt schillen. Let op dat je geen ijsblokjes (van kraanwater) in jouw dranken gebruikt.
Natuur
Door de overbevolking in China is een groot gedeelte van het land gecultiveerd. Veel bossen zijn hierdoor verdwenen. Ondanks de cultivatie is de flora van China divers, dit dankzij de verschillende landschappen en klimaten die China kent. Er zijn regenwouden in China met veel bamboe, bananenbomen, kokospalmen en vijgenbomen. Hoger gelegen zijn er theeplantages en diverse soorten naaldbomen. Verder naar het noorden en oosten toe zijn er steppes, savannes en woestijnen.
Ook de fauna is teruggedrongen door de overbevolking in China. Toch zijn er diverse diersoorten terug te vinden. Het beroemdste dier van China is natuurlijk de reuzenpanda. Verder zijn er onder andere olifanten, tijgers, apen, paarden, herten, kamelen en ook diverse vogelsoorten te vinden in China.
Er is prachtige flora en fauna te zien in China zoals het Karstgebergte bij Guilin, vele leistenen rotsen steken hier majestueus op uit rijstvelden. De Li Rivier stroomt hier slingerend tussendoor. Ook de Yangtze rivier is zeer indrukwekkend met gigantische kloven en geweldige natuur. Er zijn verschillende natuurreservaten te vinden in China zoals Zhangjiajie (enorme kalksteenrotsen) en natuurlijk de panda's in Chengdu.
Landschap
Het landschap van China is erg gevarieerd. Er zijn woestijngebieden, hoogvlaktes, bergen en heuvels (tweederde van China) maar ook laagvlaktes en subtropische gebieden. In Tibet is de hoogste berg ter wereld te vinden (Mount Everest 8848m), het laagste punt van China is de Turpan Depresion (154m onder zeeniveau).
De kuststreek van China is rijk aan eilanden en is met name in het zuiden bergachtig. De eilanden in het zuiden worden tussen mei en oktober regelmatig door tyfonen bezocht, vooral laat in augustus/september.
Verder zijn er in China vele rivieren te vinden waaronder de indrukwekkende Jangtze rivier (5200 km) en de Gele rivier (4845 km). Veel Chinezen gaan in de vruchtbare gebieden langs de rivieren wonen en lopen het risico hun huizen kwijt te raken tijdens overstromingen. De Gele rivier heeft haar naam gekregen door de gelige kleur van het slib dat door de rivier wordt meegesleurd. De Jangtze rivier heeft vele zijtakkingen en is uitermate belangrijk voor de scheepvaart. De rivieren stromen in oostelijke richting en monden uit in de Golf van Bohai en de Oost-Chinese zee.
Tussen Hangzhou en Beijing bevindt zich het Grote Kanaal, het langste door mensen handen aangelegde kanaal ter wereld (1700 km). Deze verbinding is tot stand gekomen om het goederentransport tussen noord en zuid te stroomlijnen.
Klimaat
Aangezien China zo groot is zijn er verschillende klimaten te onderscheiden. Het is mogelijk een onderverdeling te maken in noorden, zuiden en westen.
Het noorden (o.a. Beijing)
In het noorden heerst hoofdzakelijk een landklimaat, droog en koud in de winters en warme zomers.
Het zuiden (o.a. Hong Kong)
In het zuiden heerst voornamelijk een subtropisch klimaat, zachte en korte winters en lange, warme en vochtige zomers. Het gehele jaar valt er alle maanden wat regen, in de zomer valt het regenseizoen.
Het westen (o.a. Tibet)
In het westen heerst een land en hooggebergte klimaat, afhankelijk van de hoogte zijn er koude, droge winters en warme (of hoger gelegen koele) zomers. Er valt weinig neerslag.
De beste reistijd voor een rondreis door China is april t/m oktober.