Cultuur en gebruiken
Het is in het westen algemeen bekend dat er in Japan nog traditionele gedragsregels gelden. De gemiddelde Japanner leeft volgens eeuwenoude normen en waarden. Echter verwachten zij niet van een buitenlander (gaijin) dat hij/zij zich precies aan deze gedragsregels zal houden.
Toch zijn er wel regels die absoluut niet overtreden mogen worden. Bijvoorbeeld met je schoenen aan over de tatami matten en sommige houten plankieren lopen die je bijvoorbeeld tegen komt in tempels. Hier wordt over het algemeen streng op gelet.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoef je je hier niet aan te houden. Of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.
Doe bij het betreden van een ryokan, minshuku, tempel of een privéhuis de schoenen uit. Men komt meestal binnen via een halletje waar de schoenen moeten worden uitgedaan. Hiervoor in de plaats krijg je meestal slippers die door de gastheer of vrouw in de ryokan worden verstrekt.
Een ryokan heeft over het algemeen een gemeenschappelijk (Japans) hurktoilet. Voor het toilet doet men de gewone slippers uit en verwisselt deze voor toiletslippers die daar speciaal voor staan.
Het is in Japan erg handig om makkelijke schoenen te gebruiken waarbij je zo in- of uitstapt. In veel gelegenheden dien je de schoenen uit te trekken. Dit kan bijvoorbeeld ook in een Japans restaurant het geval zijn. Zorg er daarom ook voor dat je sokken heel zijn.
Eten en drinken
Uit eten gaan in Japan is een culinaire belevenis op zich. Japan staat bekend om haar verfijnde en heerlijke keuken en is zoveel meer dan sushi & sashimi
Denk bijvoorbeeld aan teppanyaki en tempura. Ook populair is Shabu Shabu; een Japanse variant op de Chinese fondue. Je gaart groenten, paddenstoelen, vlees en soms ook vis in een heerlijke bouillon (dashi) aan tafel, maar je kunt ook dim sum, noodles, tofu, dungesneden Wagyu beef, garnalen of kip toevoegen.
Maar denk ook aan takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) of 'ramen' (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees).
In Japan drink je veel thee. En dan met name de Japanse Ocha groene thee. In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen. Alcohol mag alleen geschonken worden vanaf de leeftijd van 20 jaar.
Klimaat
Japan heeft bijna overal in het land vier seizoenen, behalve in het zuiden, rond Okinawa, waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen maar de verschillen per maand zijn wel veel groter.
maart t/m mei
Het voorjaar is over het algemeen een van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen prachtig in bloei. Sakura is de Japanse naam voor kersenbloesem. De kersenbloesemtijd valt in Tokyo altijd een à twee weken later dan in Kyoto dat 600 km meer naar het zuiden ligt.
juni t/m augustus
Deze maanden zijn door de hoge luchtvochtigheid erg drukkend warm.
september t/m november
In deze periode is het herfst in Japan en is net als het voorjaar qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C.
december t/m februari
In deze periode is het vaak koud in Japan en kan het ook vriezen en sneeuwen en is daarom ook voor wintersport zeer geschikt. Maar ten zuiden van Nagasaki heerste een subtropisch klimaat, te vergelijken met het Middellandse Zee. De winters zijn hier aangenaam met temperaturen van rond de 15 graden.